19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMajoritatea farmaciilor nu mai elibereaza retete in regim compensat si gratuit

Majoritatea farmaciilor nu mai elibereaza retete in regim compensat si gratuit

Farmacistii spun ca plafonul stabilit de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Mehedinti este insuficient, raportat la numarul de bolnavi din judet. Multe din farmacii au datorii mai vechi catre furnizorii de medicamente, riscind sa intre in orice moment in criza de produse. Multe din medicamentele necesare bolnavilor nu se mai gasesc in farmacii, din cauza preturilor mari, farmacistii preferind sa se aprovizioneze doar cu medicamente mai ieftine.

La rindul lor, furnizorii de medicamente nu mai accepta depasirea platii dupa 60 de zile, desi acest termen este stipulat in contractul cu farmaciile.

„Am avut un plafon de aproximativ 40 de milioane de lei, dar l-am consumat in doua saptamini. Medicamentele sint foarte scumpe, iar solicitarile sint foarte mari, mai ales in perioada de vara“, a spus Ionela Suciu, farmacista. Si severinenii sint nemultumiti de faptul ca nu-si gasesc medicamentele de care au nevoie in farmacii.

„Am venit cu reteta si nu au putut sa-mi elibereze medicamente compensate, pentru ca nu mai au fonduri. Reteta mi-a eliberat-o medicul de familie si e valabila numai azi. Am inteles ca vor mai primi fonduri abia la inceputul lunii viitoare. Asta inseamna ca mai trebuie sa fac un drum la medicul de familie, sa-mi prescrie o alta reteta, dupa care sa vin peste alte citeva zile, sa vad daca au medicamente compensate. Am probleme cu inima si nu ma prea pot deplasa“, a spus Marian Tudorache, de 56 de ani, din Drobeta Turnu Severin.

De la 1 iunie, farmaciile severinene vor elibera din nou medicamente in regim compensat, o data cu noile plafoane care vor fi repartizate de CJAS Mehedinti, dar pina la jumatatea lunii, situatia insuficientei fondurilor se va repeta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS