22.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateACETI Slatina „se da“ la agentii economici

ACETI Slatina „se da“ la agentii economici

Singurul furnizor de servicii in domeniul distributiei apei potabile si menajere din municipiul Slatina, SC ACETI SA, este intr-o situatie jalnica. In urma cu doua luni, societatea avea de recuperat de la clienti (agenti economici, asociatii de locatari si case particulare) aproape 70 de miliarde de lei. De atunci si pina in prezent, mari diferente nu au aparut daca mentionam ca debitul total „a scazut“ la 67,2 miliarde de lei.

Aproximativ 23 de miliarde de lei din datoriile care trebuie recuperate de societate le au de achitat 48 de agenti economici din municipiu. Numai in aceasta luna, 28 de firme particulare si de stat sint in aceasta situatie, avind restante mai vechi de 90 de zile, cu datorii de 1,5 miliarde de lei. Intre ele se numara: SC INVERCO SA – 148 de milioane de lei, SC TRANSBUZ SA – 184 de milioane de lei, SC ARTROM SA – 178 de milioane de lei sau Regionala CFR Craiova (cu punctele sale de lucru de pe raza orasului) – 410 milioane de lei. Restul de datorii de pina la 23 de miliarde trebuie recuperat insa de la institutiile bugetare, respectiv unitatile care apartin de primarie. Asteptind revizuirea bugetului de stat, care va avea loc in vara, aceste institutii – in special scoli si licee – nu isi pot onora in prezent obligatiile financiare fata de ACETI.

Cea mai mare parte a datoriilor societatii se inregistreaza insa la cele peste 100 de asociatii de proprietari din oras – peste 42,1 miliarde de lei. Sarbatorile pascale au silit conducerea ACETI sa amine „executarea“ restantierilor din cadrul asociatiilor, situatie care se mentine si in acest moment(!). Dar nu pentru mult timp. Incepind cu 1 iunie, societatea va reincepe campania de debransari. Prima etapa va cuprinde 18 asociatii de proprietari, al caror debit total este de peste 12 miliarde de lei, la care se adauga alte 12 miliarde reprezentind majorari de intirziere.

Cu conturile blocate…

Toate aceste probleme au facut ca ACETI sa ajunga in prezent intr-o situatie deloc de invidiat, deoarece unitatea a acumulat si ea datorii fata de propriii furnizori – 42,6 miliarde de lei la SC ALRO SA, 26,1 miliarde de lei la ELECTRICA si 17,9 miliarde de lei la SC ALPROM SA. Saptamina trecuta, ACETI a reusit sa obtina permisiunea de a-si folosi pentru o luna conturile dupa ce ALRO ii blocase fluxul de numerar din banca din cauza debitelor fata de intreprindere.

Dupa ce acest termen de o luna va expira, ACETI nu va mai putea face nici o operatiune de plata, indiferent de scopul sau – achitarea salariilor etc. Directorul societatii, Florea Iancu, s-a aratat deja pesimist in legatura cu eventualele sanse de succes contra ALRO in acest caz: „Sansele de cistig sint minime pentru ca debitul nostru fata de ei exista alb pe negru“.

Pentru a remedia cit de cit situatia, societatea ACETI a „decretat“ in luna mai lupta pentru recuperarea datoriilor de la agentii economici din municipiu. Peste o saptamina va expira termenul limita al somatiilor emise in acest sens de ACETI agentilor economici rau-platnici. Dupa analizarea efectului somatiilor, restantierii vor fi decuplati de la reteaua de apa a orasului…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS