15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateViata la gura tomberonului

Viata la gura tomberonului

Pentru cei mai multi semeni de-ai nostri, ca sa supravietuiesti trebuie sa faci anumite lucruri pe care in mod normal poate nu le-ai face. In Tirgu Jiu exista insa destui oameni, majoritatea batrini, care uitati de lume si de soarta, incearca singuri sa isi poarte de grija, cautind resturi de mincare prin gunoaie. Aproape in fiecare dimineata la gura tomberoanelor nu vin insa numai cei care nu mai au ce sa manince, dar si cei care reusesc ca din adunatul gunoaielor sa isi mai creasca vreo gaina sau vreun porc.

Daca in municipiu exista adevarate bande de minori care cersesc si care intregesc peisajul colorat al strazii, cautatorii in gunoaie reprezinta viata tacuta a orasului. In spatele fiecaruia dintre acestia se ascunde o poveste, un destin si, de cele mai multe ori, o drama.

De fapt, drama unor suflete carora le-a fost dat sa respire aerul greu al neputintei si uneori al singuratatii. Dar pina si pentru tomberoanele pline de mizerie se da o lupta, pentru ca acela care ajunge primul are parte de cele mai „bune“ gunoaie.

„Am ramas singura si m-am apucat sa caut in gunoi“

Ioana Sotilca are 74 de ani si este o batrina care de mai bine de zece ani a fost abandonata de familie. Din pensia de aproape 500.000 de lei, abia daca poate sa isi achite cheltuielile de la casa si in zilele de sarbatoare sa mai cumpere si cite ceva de mincare. Insa acestea sint din ce in ce mai rare. Batrina spune ca zilele cele mai bune de cautat in tomberon sint cele de duminica, atunci cind strazile sint mai goale, iar gunoiul nu mai este atit de „vinat“ de cei care cauta mincare pentru animale: pasari, porci, ciini sau pisici.

„Se stie ca duminica lumea nu prea duce gunoiul. Am avut si eu copii, dar acum am ramas singura. Tot timpul imi vine sa pling cind ma gindesc ca am fost si eu o femeie ca lumea si uite ce am ajuns. Am fost si eu muncitoare si din cauza familiei am ajuns pe strada. Nimeni nu ma ajuta. La cantina nu pot sa maninc. Ar fi bine daca as avea si eu pe cineva care sa ma ajute si mai sint destui asa ca mine. Eu acum am facut deja 74 de ani si numai pot ca am reumatism. Merg la lazile de gunoi si mai adun si eu cite ceva. Imi e greu ca ma doare rau un picior. De doua ori m-au muscat ciinii si nici nu m-am dus la spital “, s-a vaitat femeia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS