9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomania s-a calificat pentru editia urmatoare a Eurovision

Romania s-a calificat pentru editia urmatoare a Eurovision

Letonia a cistigat trofeul Eurovison. Piesa „I WannaÅ, compusa si interpretata de Marie N, a obtinut punctajul maxim, 176 de puncte, dupa o lupta strinsa cu Malta, care avea sa adune, in final, 164 de puncte. Pe locul al treilea s-a situat Estonia, cu 111 puncte.

Concursul Eurovision ramine in continuare in zona Marii Baltice, pentru cel de-al patrulea an la rind. In 2000, marea intrecere a muzicii pop europene a avut loc in Suedia. Stafeta a fost preluata de Danemarca in 2001. Anul acesta, in Estonia, Letonia a reusit sa convinga continentul ca merita sa organizeze competitia din 2003.

Romania s-a calificat pentru concursul de anul viitor. Pentru prima data in istoria participarii romanesti la Eurovision, tara noastra intra in competitie doi ani la rind. „Tell Me Why“, piesa compusa de Ionel Tudor, pe versurile Mirelei Fugaru, interpretata de Monica Anghel si Marcel Pavel, s-a clasat pe pozitia noua, deci indeplineste conditiile de participare in 2003.

Succesul Romaniei a demontat jocul pronosticurilor, atit de popular in culisele Eurovisionului. Simbata seara, inaintea inceperii concursului propriu zis, centrul de presa de la Saku Suurhall din Tallinn le distribuia jurnalistilor acreditati cele mai proaspete rezultate ale burselor de pariuri din Europa. Pe primul loc figura Suedia, cu piesa „Never Let It Go“, interpretata de Afro-Dite.

La capatiiul celalalt al asteptarilor, Romania si „Tell Me Why“ continuau sa ocupe glorios ultimul loc pe lista, la distanta respectabila de restul participantelor. La ora 1 noaptea, peste doar citeva ore, aveam sa constatam ca Romania a primit exact acelasi numar de puncte ca si Suedia: 71! Pozitia buna obtinuta, in ciuda predictiilor dezastruoase, ne permite calificarea in show-ul care va avea loc in Riga, capitala Letoniei.

Piesa Danemarcei, compusa de Mircea Romcescu, cunoscut compozitor de origine romana, s-a clasat pe ultimul loc, desi i se prezisese o pozitie mai luminoasa. Compozitorul insusi a sustinut-o pe interpreta daneza, Malene, aparind pe scena in grupul de backing vocals. Maria Naumova, letoniana invingatoare ce poarta numele de scena Marie N, este compozitoarea si textiera piesei care a obtinut trofeul. In conferinta de presa pe care a sustinut-o imediat dupa incheierea spectacolului, Marie N. a declarat ca trofeul ramine in zona nordica a Europei pentru ca muzica din regiune si prezenta scenica a nordicilor contin un plus de caldura si energie comparativ cu toate celelalte tari participante. Marie s-a declarat mindra ca spectacolul va avea loc in tara ei, o tara cu frumuseti incredibile. Ea a marturisit ca a avut citeva preferinte clare in concursul de anul acesta: prezenta scenica a Finlandei, grupul din Cipru si vocea cintaretei din Romania!

In afara de faptul ca, in mod miraculos, contrar pronosticurilor debile, piesa lui Ionel Tudor a fost foarte bine primita, calificarea Romaniei se datoreaza, intr-o masura decisiva, aranjamentelor prealabile pe care Televiziunea Romana le-a consolidat cu anumite tari. Bineinteles, intelegerea avea miez de reciprocitate si ne-am achitat si noi de promisiuni.

Exemple la (in)discretie: Germania ne-a dat un punct, noi i-am dat un punct Germaniei; Turcia ne-a dat 7 puncte, noi i-am dat 7 puncte Turciei; Macedonia ne-a dat 12 puncte, noi i-am dat 12 puncte Macedoniei; Ciprul ne-a dat 8 puncte, i-am dat si noi Ciprului 8 puncte; Rusia ne-a dat 12 puncte, noi i-am dat Rusiei 10 puncte.

Este clar pentru toata lumea ca, fara un lobby sustinut pe la portile Europei, putem sa prezentam cea mai frumoasa melodie din istoria muzicii, ca tot nu obtinem mari beneficii. In consecinta, ceea ce s-a reusit cu adevarat anul acesta, in premiera, este consolidarea unor relatii foarte agreabile intre TVR si restul Europei. E de asteptat ca aceste conexiuni sa ne favorizeze calificarea si in anii care vin.

Desi a obtinut un succes remarcabil fata de toate prezentele anterioare ale Romaniei la Eurovision, echipa tarii noastre nu a luat parte la marea petrecere organizata la Saku Suurhall in incheierea spectacolului. Compozitorul Ionel Tudor, textiera Mirela Fugaru si interpretii Monica Anghel si Marcel Pavel s-au retras in camerele de la hotel imediat dupa anuntarea rezultatelor. Ziaristii i-au asteptat in zadar pentru a obtine declaratii…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS