12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePentru sapte ari de pamint, doi frati se urasc de moarte

Pentru sapte ari de pamint, doi frati se urasc de moarte

Marius Vilara a murit in urma cu zece ani in satul Circea din comuna Cosoveni, lasind in urma sa o sotie si patru copii. Cu doua zile inainte de a-si da ultima suflare, batrinul Vilara a semnat un act de intretinere pentru una din fiice, act in urma caruia cei patru copii s-au certat pina au ajuns la instanta, unde se mai judeca si acum.

Marius Vilara din Cosoveni nu a avut cind traia o viata linistita si nici dupa ce a decedat o vesnicie tihnita. In 1975 i-a murit sotia, Elena, lasindu-l cu trei fete si un baiat. S-a recasatorit cu acte in regula cu Maria, pe care a parasit-o in 1992 pentru a intra in vesnicie. Cu cinci luni inainte de a muri a dezbatut impreuna cu cei patru copii succesiunea dupa prima sotie, Elena.

In urma succesiunii, batrinul a obtinut 4/16 din jumatate din casa de locuit, din jumatate din bucatarie si din jumatate din grajd. Cei patru copii au dobindit fiecare cite 3/16 din jumatatea bunurilor ce au facut obiectul succesiunii. Cu doua zile inainte de a muri, prin grija uneia dintre surori, un notar s-a deplasat la domiciliul batrinului pentru a intocmi doua acte notariale. Intr-un act notarial, batrinul a cedat fiului cel mic, Stefan, partea lui de avere, iar printr-un alt act notarial – contract de intretinere – a cedat 672 mp teren intravilan ce facea parte din curtea casei de locuit a fiicei celei mari, Marioara Sabau, si sotului acesteia. Dupa ce a pus degetul pe actele incheiate de notar, batrinul a inchis ochii pentru totdeauna.

La doi ani dupa decesul batrinului, fiica cea mare, Marioara, a inceput sa-si construiasca o casa pe terenul pe care-l primise de la tatal ei. De atunci au inceput certurile. Ba ca batrinul ar fi vrut sa lase fintina pe hotarul dintre cei doi frati. Ba ca, de fapt, fintina ar fi in terenul lui Stefan nu si in al Marioarei.

Succesiune dupa succesiune

Marioara Sabau a cerut in 1997 deschiderea succesiunii dupa tatal decedat, care mai lasase neimpartiti 17.200 mp teren extravilan. Au fost declarati mostenitori legali cele trei surori, iar straini de succesiune au fost a doua sotie a celui decedat si fiul decedatului, Stefan. In anul 2000, aceeasi Marioara Sabau a cerut instantei de judecata sa fie despagubita cu cele 3/16 din jumatate din casa in care locuieste fratele ei, precum si iesirea din indiviziune pentru pamintul extravilan dobindit impreuna cu cele trei surori.

Printr-o intimplare nefericita, sustine Marioara Sabau, actele prin care tatal ii cedase in schimbul intretinerii cei 672 mp de intravilan au disparut de la dosar, iar aceasta suprafata pe care este construita o casa a intrat la bunurile care vor fi afectate de iesirea din indiviziune. Pentru ca avocatul pe care l-a angajat sa o reprezinte in proces a introdus tardiv apelul la instanta superioara, acesta i-a fost respins. In acest moment, toata lumea asteapta expertul care va lotiza extravilanul si cei 672 mp de intravilan ce-i apartin Marioarei si care va trebui impartit in trei parti.

Din prea multa corectitudine sau din lacomie?

De la impartitul averii lasate de Marius Vilara a inceput cearta dintre cei doi frati vecini, care se acuza reciproc de batai. Pe rolul instantelor si la politia din comuna sint tot felul de plingeri, astfel incit lupta dintre cei doi frati a ajuns pe viata si pe moarte.

Costinela Vilara, sotia fratelui Marioarei, sustine: „Poate sa se duca unde o vrea ca tot nu cistiga. Eu am iertat-o pentru un proces, dar e lacoma si nu intelege. Sustine sus si tare ca fintina pe care a facut-o socrul meu trebuia sa fie pe hotar, desi la masuratori a reiesit ca ea este la noi. Nu am vazut atita rautate. Socrul meu tragea sa moara si ea umbla dupa notari si dupa acte. Sotul meu nici nu a fost la notar cind s-a dezbatut succesiunea pentru extravilan. O sa vedem ce o da legea“.

Marioara Sabau vrea sa fie respectate actele si-l acuza pe frate ca vrea sa fie respectata legea satului, prin care copilul cel mic ramine cu ce au lasat cei batrini. Sotia fratelui o acuza de lacomie si nu intelege de unde atita cerbicie. Cert este ca relatia dintre frate si sora este iremediabil compromisa si la aceasta se adauga si „galeria“ celorlalte doua surori care, spune Marioara, tin partea fratelui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS