20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaximetristii din Tirgu Jiu au umflat cu 5.000 de lei pretul unei calatorii

Taximetristii din Tirgu Jiu au umflat cu 5.000 de lei pretul unei calatorii

In trei zile, Politia Rutiera Gorj a controlat 482 de autovehicule care efectuau transport de persoane

Ploile cazute din abundenta in ultimele doua zile la Tirgu Jiu au adus cistiguri suplimentare pentru taximetristii din municipiu. Acestia au profitat de vremea urita si au ridicat pretul unei calatorii in oras cu aproape 5.000 de lei. De voie, de nevoie, tirgujienii care merg cu taxiul au fost nevoiti sa suporte cresterea tarifului. Cu toate ca preturile se schimba de la o zi la alta, nu acelasi lucru se poate spune si despre conditiile oferite. In ultimele zile, Serviciul Politiei Rutiere Gorj le-a aplicat taximetristilor 81 de amenzi atit pentru lipsa licentei de transport, a atestatului de taximetrist, cit si pentru lipsa documentelor privind starea tehnica a autovehiculelor.

Daca pentru cei de la Directia Agricola Gorj, ploaia cazuta a reprezentat un strop de speranta, pentru refacerea cit de cit a culturilor agricole care au ramas necalamitate de seceta, pentru taximetristi, aceasta este o adevarata mana cereasca.

In mod normal, tariful practicat de majoritatea firmelor de taximetrie din municipiu este de 4.500 – 5.000 de lei. Deoarece cei mai multi taximetristi practica aceasta meserie pe cont propriu, nu exista nici un fel de control asupra tarifelor practicate de acestia. Chiar daca au afisat pe geamul masinilor pretul de 5.000 de lei pe kilometru, taximetristii, chiar si cei angajati la firme, nu se mai sinchisesc sa mai porneasca aparatele de taxat, stabilind direct cu clientul pretul unei calatorii.

Deocamdata, controalele efectuate de catre Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului Gorj si de catre specialistii de la Metrologie nu au prea avut rezultate, iar acest lucru s-a vazut in aceste zile, cind taximetristii au ridicat preturile, profitind de vremea neprielnica.

Mirela Crisan, din Tirgu Jiu, contabila, a spus: „M-am urcat in taxi si pentru un kilometru am dat 15.000 de lei. Mi-a zis ca daca nu imi convine, sa ma dau jos. Parca au innebunit. Pornirea este 5.000 de lei. Nu ai ce sa faci daca vrei sa ajungi la serviciu, mai ales daca nu ai altceva. In luna asta am mers de vreo patru-cinci ori cu taxiul si o singura data soferul a dat drumul la ceas.“

Exista autoturisme care pot pune in pericol viata calatorilor

In urma accidentului care a avut loc saptamina trecuta in comuna Iasi, in care a fost implicat un autocamion si un maxi-taxi plin cu calatori, politistii rutieri au efectuat mai multe controale care i-au vizat pe taximetristi.

Intre 17 si 20 mai, Politia Rutiera Judeteana Gorj a organizat actiuni in orasele Tirgu Jiu, Motru, Rovinari si Tismana. Amenzile aplicate nu au depasit totusi suma de 46.500.000 de lei.

Unii dintre cei sanctionati, pe linga faptul ca nu aveau licente de transport sau atestate de taximetristi, nu posedau nici macar banalul carnet de conducere.

Ion Giugelea, capitan in cadrul Politiei Rutiere Judetene Gorj, a precizat: „Am avut noroc ca in accidentul in care au fost implicate un tir si un autovehicul care transporta calatori nu au existat morti. Pot sa va spun ca acel maxitaxi era mai mult o coaja, nu o masina pentru transportul persoanelor. Exista autovehicule care pot pune in pericol viata calatorilor. Unii taximetristi nu opresc in statiile special amenajate si conduc imprudent. Noi nu putem face prea mult in ceea ce priveste preturile si ceasurile. In Tirgu Jiu exista 180 de taxiuri si toate se afla inregistrate la noi. Nu putem sa ii amendam pentru toate neregulile pe care le constatam, pentru ca intram pe teritoriul celor de la metrologie, iar legea nu ne permite acest lucru.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS