20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024

Flash

Primaria din Predesti nu are primar de opt luni, mai exact, din septembrie 2001. Atunci, Stancu Saracin, care ocupa la vremea aceea scaunul de primar al comunei, a fost cercetat pentru infractiunea de luare de mita si tinut in arestul politiei pina pe 30 aprilie, cind a fost pus in libertate, cu sentinta de condamnare la inchisoare pentru patru ani, cu suspendare. Chiar daca fostul primar este in libertate, el nu a fost repus inca in functie, atributiile sale fiind preluate, prin ordinul Prefecturii Dolj, de viceprimarul Bogdan Gicu. Pina la hotarirea judecatoreasca definitiva si irevocabila in cazul Saracin, Bogdan Gicu va indeplini rolul de primar al comunei Predesti, desi retributia sa va fi tot aceea de viceprimar.

O fundatie turnata in 1989 (si lasata neterminata) pentru 80 de apartamente isi cauta investitori. Bugetul Primariei Predesti fiind destul de redus, fundatia nu si-a gasit nici o utilizare in ultimii 12 ani. Desi exista un proiect pentru o fabrica de suc si compot, ca si pentru una de produse lactate, pina acum nu a venit nici o oferta concreta de investitii.

In 1996, Consiliului Judetean Dolj a aprobat modernizarea drumului Predesti – Milovan – Plesoi, cu o lungime de patru kilometri si 100 de metri. Pina in 1997 s-a realizat doar un sfert din proiect. Nici pina astazi, acest drum nu a fost terminat, restul de trei kilometri fiind acoperit doar cu un strat de pietris.

Bucicani, Carstovani si Predestii Mici sint sate izolate, aflate la noua kilometri – pe cimp – de comuna Predesti. Nu exista aici nici scoala, nici biserica, iar putinii locuitori (11, 35, respectiv 30 de gospodarii) sint nevoiti sa-si trimita cei patru-cinci copii la scoala cu clasele I-VIII din comuna. Cum primaria nu are mijloc de transport nici pentru functionarii ei – acestia deplasindu-se pe teren pe jos sau cu ocazia -, legatura dintre Predesti si sate se face peste cimp sau pe un drum de tara, cu calul si caruta. In lunile de iarna, cind drumurile de pamint devin inaccesibile chiar si pentru animale, singurele sate in care se poate intra sint Milovan si Plesoi.

Bruma si, mai tirziu, seceta din lunile de primavara au calamitat bazinul pomicol de la Predesti. Cele 3.000 de hectare de ciresi, visini, meri, peri, gutui, caisi, pruni sint in pericolul de a nu se ridica nici la jumatate din productia anuala obisnuita. Altfel ca recolta pe 2002 a fostelor IAS Breasta si Brabova – de care apartine bazinul pomicol – abia se va face simtita pe pietele doljene.

Seceta i-a determinat pe proprietarii de animale din Predesti sa scada pretul de vinzare al vitelor. De la 18 milioane, o vaca se vinde acum cu opt-noua milioane de lei. Desi indeletnicirea principala a locuitorilor este cresterea animalelor – pentru productia de lapte, brinza, lina -, majoritatea proprietarilor au fost nevoiti sa renunte la ele. Doar intr-o singura zi s-au prezentat la primarie 50 de persoane pentru a-si ridica biletele de proprietate, care sa le de-a dreptul sa-si vinda animalele.

• Pagina realizata de Sorina STAICULESCU si Mihaela NEGOITA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS