22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCinci sateni din Leleasca fac greva foamei pentru sapte hectare de pamint

Cinci sateni din Leleasca fac greva foamei pentru sapte hectare de pamint

Momente grele la Primaria din Leleasca – Olt. In loc ca oamenii sa sarbatoreasca venirea ploii prin zona, dupa un an de asteptare, primarul si Comisia Funciara dezbateau ieri la greu problema celor cinci consateni care fac greva foamei in holul primariei. Greva foamei a inceput oficial luni, 20 aprilie, la ora 11.00, si a cuprins zece protestatari. Dupa o noapte si juma’ de zi insa, cinci dintre grevisti au renuntat din motive de sanatate.

Noi vrem pamint!

Cei cinci grevisti ai foamei din Leleasca vor pamint. De citiva ani ei solicita retrocedarea unei suprafete de pamint incluse in patrimoniul unei societati comerciale din comuna. Suprafata aflata in disputa n-a mai fost cultivata de societatea respectiva. Iar oamenii s-au autoimproprietarit. Cei cinci grevisti sint Marin Mierlici, cel mai tinar, Ilie Amzoiu, consilier local, dar in opozitie fata de partidul primarului, Ion Tomescu, de 72 de ani, Constantina Buiculescu, de 80 de ani, care ieri si-a serbat onomastica protestind, si Mihai Soloiu, de 81 de ani. Toti sint din satul Mierlicesti.

Nici unul dintre ei nu revendica o suprafata mai mare de un hectar si ceva, adica in total sapte hectare. Nici unul dintre ei nu concepe sa primeasca de la primarie o suprafata de pamint in echivalent pe alt amplasament. Ilie Amzoiu: „Domnule, eu fac greva foamei pe bune. N-avem de unde sa dam un telefon. Ne-au inchis telefoanele. Facem o greva cinstita si nu putem parasi acest loc“. Asa cum spun protestatarii, si-au inregistrat greva la primarie si la postul de politie din comuna. Nu au asistenta medicala, iar prefectura nu a fost anuntata. La unison, cei cinci dau vina pe primarul Ion Negreanu, pe care l-au reales si in 2000 si le-a tradat si acum interesele.

Comisia de aplicare a Legii fondului funciar – in sedinta extraordinara

Confruntat cu o problema atit de grava, abatuta pe cap intr-o zi atit de sfinta, primarul comunei Leleasca, Ion Negreanu, a convocat o sedinta extraordinara a Comisiei de aplicare a Legii fondului funciar. Noi am picat chiar in toiul dezbaterilor. Venirea presei l-a scos pe primar din sala, pregatit sa acorde o declaratie. Intentie imediat anulata de interventia prompta a celor cinci protestatari: „Domnule, daca tot ati venit, trebuie sa vorbiti mai intii cu noi“. In cele din urma, s-a desfasurat o sedinta largita din care au rezultat urmatoarele:

a) Primarul nu poate acorda adeverinte de proprietate si de punere in posesie pe amplasamentul solicitat de grevisti pentru ca terenul cu pricina nu apartine comunei, ci SC VITIPOMICOLA Simburesti.

b) Primarul nu l-a putut instiinta pe prefectul de Olt pentru ca l-a sunat prea tirziu si acesta plecase la Bucuresti.

c) Ultimul prefect caruia i s-a adresat in scris primarul, solicitindu-i sprijinul, a fost Octavian Popescu. Aici oamenii au comentat pe buna dreptate: „Ce, domne’, asta a fost prefect!“

d) Primarul are ceva personal cu Marin Mierlici, care l-a pus sa se jure pe copii ca l-a ajutat in campania electorala carindu-i alegatorii cu masina.

e) Primarul are ceva si cu Ilie Amzoiu, ca e din opozitie si face politica viceprimarului.

f) Viceprimarul n-a scos nici un cuvint si a fost doar zimbaret.

g) Astazi vor merge impreuna la prefect sa-si spuna pasul.

h) Primarul i-a dat procura lui Ilie Amzoiu sa elibereze el adeverintele de punere in posesie, dar acesta refuza, acuzindu-l ca vrea sa il infunde.

i) Tanti Constantina Buiculescu, sarbatorita, a spus in cele din urma fraza pentru care Dumnezeu ne iarta mereu de pacate: „Deh, maica!“

La Leleasca a plouat dupa un an

Comuna Leleasca este considerata polul ariditatii din judetul Olt. Aici, majoritatea fintinilor au secat, oamenii au ajuns sa cumpere apa pentru baut si gradinarit. Ieri-dimineata, dupa un an de seceta, a plouat din nou. Ar fi trebuit sa fie prilej de chef si bucurie. Mai ales ca prefectul si presedintele consiliului judetean se aflau la guvern pentru a sustine un proiect de alimentare cu apa. N-a fost sa fie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS