16.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIon Iliescu si Vojislav Kostunica au participat la aniversarea Hidrocentralei Portile de Fier I

Ion Iliescu si Vojislav Kostunica au participat la aniversarea Hidrocentralei Portile de Fier I

Presedintii Romaniei si Iugoslaviei, Ion Iliescu si Vojislav Kostunica, au participat ieri la manifestarile organizate pe ambele maluri ale Dunarii la implinirea a 30 de ani de la inaugurarea Sistemului hidroenergetic Portile de Fier I.

Presedintii Iliescu si Kostunica au apreciat ca sistemul hidroenergetic Portile de Fier reprezinta un simbol al bunelor relatii dintre Romania si RF Iugoslavia.

Realizarea sistemului Portile de Fier reprezinta „un examen pentru cele doua tari, pentru gindirea tehnica, inginereasca din cele doua tari, pentru capacitatea de proiectare, pentru forta si capacitatea de a construi un proiect de asemenea dimensiuni, pentru capacitatea tarilor noastre de a livra echipamentul necesar si pentru profesionalismul cu care lucreaza cei care exploateaza acest nod“, a afirmat seful statului roman.

Iliescu a mai spus ca pentru Romania si RF Iugoslavia, Dunarea nu este un factor de separare, ci de unire, precum si un punct de sprijin pentru dezvoltarea cooperarii in plan regional. La rindul sau, presedintele Kostunica a declarat ca, in prezent, cind Occidentul si Europa de Est se apropie, „Dunarea are forta sa uneasca Atlanticul cu Marea Neagra“.

Ion Iliescu si Vojislav Kostunica au discutat ieri despre necesitatea continuarii cooperarii bilaterale in procesul modernizarii si eficientizarii sistemului hidroenergetic Portile de Fier.

De altfel, comisia mixta romano-iugoslava urmeaza sa se intilneasca in vara acestui an la Belgrad. Cei doi sefi de stat au mai discutat despre dezvoltarea cooperarii regionale si despre sustinerea reciproca in procesul de integrare europeana si euroatlantica.

Ion Iliescu a precizat ca Romania si RF Iugoslavia vor incheia un acord in vederea infiintarii unei zone libere. Presedintele Iliescu a anuntat ca va efectua in toamna acestui an o vizita oficiala la Belgrad ca raspuns la vizita presedintelui Kostunica in Romania din anul 2001.

Iliescu si Kostunica s-au intilnit ieri in partea sirbeasca a barajului, Dzerdep I, iar apoi au vizitat sala masinilor hidrocentralei aflate pe malul romanesc al Dunarii.

Ei au continuat discutiile pe motonava Mures cu care au facut o croaziera pe Dunare. Presedintele Ion Iliescu si Vojislav Kostunica au facut un schimb de medalii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS