10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

FLASH

Inainte de a fi consilier si apoi viceprimar al comunei Schela, vicele

Aristica Serbanescu a practicat meseria de marmorar. Acesta se gindeste si acum sa renunte la functia detinuta in primarie, in favoarea celei de mester de cruci. Din practicarea acestei meserii, edilul cistiga destul de bine, adica vreo 20 de milioane de lei pe luna. Venitul acesta era destul de sigur, in special din cauza clientelei care nu lipsea niciodata, oamenii fiind dornici sa isi asigure din timp cele necesare vietii de dincolo.

Comuna Schela este formata din cinci sate: Simbotin, Schela sat, Arsuri, Gornacel si Pajistele. O mare parte din locuitorii comunei sint agricultori, iar cei care inca lucreaza pot fi numarati pe degete. Astfel, 15 persoane sint angajate la Uzina Mecanica Sadu, 12 – la o minifabrica de caramida din localitate si alti 12 isi desfasoara activitatea la magazinele din zona, ca vinzatori. In prezent, aproape 70 de persoane beneficiaza de pe urma Legii venitului minim garantat, pentru care s-au alocat 91 de milioane de lei.

Impozitele pe care cetatenii comunei le platesc la primarie nu reprezinta nici macar o treime din salariile pe care le primesc angajatii institutiei. Anul trecut au fost incasate de la contribuabili 320 de milioane de lei, in timp ce salariile functionarilor au depasit 864 de milioane de lei. De precizat ca impozitele si taxele locale percepute abia acopera costurile curente, cum ar fi energia electrica sau telefoanele. Restul de bani de care primaria are nevoie sint alocati de la Consiliul Judetean Gorj.

Batrinii de prin partile locului isi amintesc mereu de una din legendele care au adus faima zonei. Este vorba de o intimplare care l-a avut ca personaj principal pe domnitorul Mihai Viteazul. Se spune ca in anul in care a mers la Viena pentru a cere ajutor imparatului, domnitorul ar fi ales ca punct de trecere dispre Oltenia in Ardeal, chiar Schela. Dupa ce Mihai Viteazul a urcat un deal cu calul, inima animalului ar fi cedat din cauza efortului prea mare. In amintirea acestei intimplari, pe locul numit Poiana lui Mihai se afla un monument vechi de peste 70 de ani, care il reprezinta pe domnitor.

Cele aproape un milion de tone de antracit, care mai exista in subsol, nu vor fi exploatate. Din cauza costurilor prea ridicate, Romania a ales solutia importului. La Schela insa, nu exista numai antracit. In urma unor analize efectuate de catre specialisti din Bucuresti, s-au descoperit si zacaminte de uraniu. Pina in 1992, Intreprinderea de Metale Rare Bucuresti a avut deschisa in zona o mica exploatare. De aici se scoteau anumite sisturi care erau folosite in industria de armament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS