17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate150 de concediati de la ELECTROCARBON Slatina au mimat un miting de protest

150 de concediati de la ELECTROCARBON Slatina au mimat un miting de protest

150 de oameni s-au adunat ieri in preajma SC ELECTROCARBON SA Slatina si au asteptat reporterii de la ziare si televiziuni pentru a scanda lozinci la adresa actualei conduceri. N-a fost un miting de protest. A fost doar o intilnire cu presa a unor oameni disperati, care l-au aclamat si asteptat pe fostul director economic al societatii, Nicolae Buca.

Un miting ciudat

De trei zile, prin afise si fluturasi, cei 700 de muncitori de la ELECTROCARBON trimisi acasa cu data de 1 mai erau convocati pentru ieri la un miting de protest pentru schimbarea actualei conduceri. Din 700 n-au venit insa decit aproximativ 150 de oameni care s-au postat la circa 250 de metri de societate si s-au pus pe asteptat.

De scandat n-au scandat decit atunci cind a venit presa. Iar presa a venit pentru ca fusese avertizata ca muncitorii de la ELECTROCARBON vor bloca DN 65. Pe la prinz a venit in mijlocul lor si fostul director economic, Nicolae Buca, dar, dezamagit probabil de numarul mic al celor prezenti, a plecat zimbitor, dupa un scurt discurs. Nu i-a mai dus in fata prefecturii, asa cum preconiza, pentru ca erau prea putini.

In rest, voci de oameni disperati si bulversati, unii cu patru-cinci copii acasa, altii cu peste 20 de ani vechime in ELECTROCARBON. Oameni amariti pe care nimeni nu-i va mai angaja.

Se prabuseste fabrica?

ELECTROCARBON Slatina este unicul producator de electrozi si nipluri pentru industria siderurgica din Romania. De la 7.000 de angajati in 1990, va ramine cu 1.000 la 1 iulie si cu 600 la 1 august.

Numai pentru paza societatii, care se intinde pe 32 de hectare, sint necesari 100 de paznici. Societatea a fost privatizata in 2000 si inclusa in grupul de firme al omului de afaceri Corneliu Iacobov. Treptat insa, comenzile de electrozi, nipluri, cocs calcinat si blocuri catodice s-au micsorat. In 2002, comenzile au scazut cu 50% fata de cele din 2001. Pentru aceasta stare de lucruri, salariatii il acuza pe actualul director, Teodor Caramizaru, fost lider al sindicatului pina la numire. „El a distrus fabrica impreuna cu Iacobov“, spun muncitorii concediati. Tot ei mai spun ca actualul director conduce fabrica din restaurante, ca vine la societate doar din cind in cind si atunci numai dupa ora 12.00. Teodor Caramizaru spune insa ca a concediat oamenii din motive obiective: „Daca n-am fi renuntat acum la acesti salariati, peste doua luni am fi inchis definitiv societatea. Ca fost lider de sindicat nu pot spune ce am simtit cind am fost nevoit sa iau o astfel de decizie. Sa nu mai vorbesc despre faptul ca am crescut aici, in mijlocul lor“. Caramizaru a evitat insa sa stea de vorba cu presa.

Dupa aproape o ora de stat in fata portilor, reprezentantii presei au fost primiti de niste mascarici care au tinut un curs de demagogie la care a asistat aprobator si liderul de sindicat, Marian Cristescu. Mascarici-sef peste mascaricii mai mici a fost numit directorul economic Heracle Ciocirlan. Sau, ma rog, un fel de purtator de cuvint.

Ce mai ramine din ELECTROCARBON

Incepind cu 13 mai, legitimatiile de serviciu ale salariatilor au fost schimbate si renumerotate. Cei 700 de salariati care au fost anuntati sa nu mai vina la munca nu mai au acces in societate, desi nici macar n-au primit preaviz. Vor primi acest preaviz incepind cu 1 iunie. In aceasta situatie se afla si trei sotii de director, unul dintre criteriile care au stat la baza concedierilor fiind si acesta: un sot pleaca, unul ramine. Desi nu spune nimeni, cu data de 1 august vor mai fi concediati 250 de salariati. Practic, cu doar 600 de salariati dintre care 100 sint sefi, va trebui sa se faca productie. Greu de crezut insa pentru majoritatea specialistilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS