20.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateToxicomanii sint tratati „dupa ureche“ in spitalele craiovene

Toxicomanii sint tratati „dupa ureche“ in spitalele craiovene

Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj, prin Serviciul de programe de sanatate, impreuna cu politia, Inspectoratul Scolar Judetean Dolj si institutiile de invatamint promoveaza mai degraba ideea de prevenire a consumului de droguri, preocupindu-se insuficient de cazurile deja existente. Ideea pe care se merge aici este, de fapt, aceea ca responsabilitatea tratarii toxicomanilor revine singurului centru de specialitate din tara, aflat in Capitala, nicidecum factorilor locali. Au existat si voci, cum ar fi cea a prof. dr. Udristoiu, care au cerut functionarea unui astfel de centru si la Craiova, cu personal de specialitate si dotari corespunzatoare, insa proiectul a fost aminat din cauze financiare si pe considerentul ca in judetul nostru nu exista consumatori de droguri.

Drogatii sint tratati ca orice intoxicat

Vestea imbucuratoare este ca nu s-a renuntat inca la idee si ca este posibil ca in viitorul nu prea indepartat, conform previziunilor directorului DSP Dolj, dr. Constantin Ecobici, sa fie infiintata pentru inceput o sectie poate chiar in cadrul Spitalului Clinic nr.1 Craiova, unde sa fie tratati toxicomanii. Ceea ce se intimpla in prezent este de domeniul incredibilului. Pe linga toxicomanii care doresc sa renunte la consumul de droguri si nu o pot face intr-un spital craiovean, in lipsa dotarilor corespunzatoare si a personalului calificat, mai exista si cealalta categorie, a consumatorilor, care ajung in spitalele craiovene in urma unei supradoze. Daca pentru prima categorie mai sint sanse de recuperare in clinica de la Bucuresti, in cazul unei supradoze victima ajunge de regula la Spitalul Clinic nr.1 Craiova, unde beneficiaza de acelasi „meniu“ de ingrijiri medicale ca si ceilalti intoxicati.

Metadona este administrata in doze ipotetice

Daca pacientul are zile, este trimis apoi pentru tratament de recuperare la una dintre clinicile de neuropsihiatrie, unde nu se gasesc de nici unele, dupa cum reiese din declaratia dr. Daniel Trasca, seful Sectiei de psihiatrie a Spitalului de Neuropsihiatrie din Calea Bucuresti: „De cind functioneaza aceasta sectie, nu am avut decit doi pacienti consumatori de droguri, pe care nu stiam efectiv cum si cu ce sa-i tratam. Noi sintem medici psihiatri, iar terapia de dezintoxicare presupune mai multe competente. In fine, nu stiu ce s-a ales pina la urma de pacientii aceia, mai ales ca unul dintre ei a zbughit-o pe geam a doua zi si nu l-am mai vazut“. Despre medicatia aplicata toxicomanilor, Trasca stia cite ceva, insa nu prea multe, motiv pentru care si-a intrebat o subalterna: „Cum se numeste, doamna, chestia aia pe care le-o dam? Aaa, metadona… Si nu prea stim cum sa le-o administram, nu-i asa?“ Doctorita a confirmat faptul ca medicamentul este prescris „dupa ureche“, apoi a dat din umeri, concluzionind: „Asta-i situatia!“

Medicii confunda toxicomanii cu epilepticii

O situatie asemanatoare este la Spitalul Clinic nr. 1 Craiova. Aici, cazurile de intoxicatii cu droguri sint denumite, de regula, epilepsii, motiv pentru care sint lasate in grija medicilor de la Sectia de Neurologie. „Pentru ca nu cunoastem tabloul simptomatic, nu ne dam seama de la inceput ca avem de-a face cu o persoana care se drogheaza. Toxicomanii sint trimisi in cele din urma la Spitalul de Neuropsihiatrie“, a declarat dr. Dorina Iovanescu, medic primar neurolog. Lucrurile nu se desfasoara insa intotdeauna dupa acest tipar.

Un pacient a facut trei drumuri cu salvarea pina sa fie primit la Spitalul de Neuropsihiatrie

Saptamina trecuta, un tinar de 20 de ani care fusese internat in Spitalul Clinic nr.1, cu diagnosticul epilepsie, schimbat ulterior – dupa ce medicii au avut o revelatie – in intoxicatie cauzata de o „supradoza“ de prafuri combinate cu alcool, a fost plimbat cu salvarea intre cele doua spitale pentru ca nu se stia exact de competenta carei institutii ar fi cazul. „Cit timp a stat la noi, l-am tinut legat de pat cu catuse pentru ca avea un comportament extrem de agresiv. Intr-una din zile l-am gasit atirnind pe geam afara (Neurologia se afla la etajul VII) cu catusele prinse de patul pe care nu am idee cum a reusit sa-l traga pina linga fereastra. Am recomandat internarea lui in Spitalul de Neuropsihiatrie, dar ni l-au trimis inapoi. De trei ori ne-a fost «returnat», medicii de acolo precizind ca nu este de competenta lor. Am reusit in cele din urma sa-i convingem sa-l ia acolo, explicindu-le ca tinarul are tulburari psihice care nu pot fi tratate in alt spital“, a precizat dr. Iovanescu. Dr. Daniel Trasca a negat insa faptul ca pacientul ar fi ajuns in Sectia de Psihiatrie a Spitalului de Neuropsihiatrie, cu toate ca portarul institutiei si mai multe cadre medicale din unitate isi aminteau ca l-au vazut in momentul internarii. Daca pacientul a fost internat pina la urma undeva ramine un mister.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS