20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa „Bomboneria“ se vind tigari, la „Poseta“ se joaca la ruleta, iar „Bourul“ ofera ultima generatie de... computere

La „Bomboneria“ se vind tigari, la „Poseta“ se joaca la ruleta, iar „Bourul“ ofera ultima generatie de… computere

Se spune ca reclama e sufletul comertului. Si daca un magazin nu are „firma“ pusa afara, astfel incit consumatorului sa-i ramina intiparit in minte de unde a luat produsele, societatea comerciala respectiva ramine necunoscuta. In Craiova, in plin centru, sint aplicate pe exteriorul peretilor firme bine cunoscute: „Poseta“, „Bourul“, „Bomboneria Fraga“ etc. Craiovenii stiu ca in spatiile comerciale de sub ele nu mai exista de mult magazinele respective de pielarie, incaltaminte sau dulciuri. Chiar daca firmele au ramas acolo, sus, innegrite de timp. Vizitatorii din alte zone ramin insa nauciti cind, luindu-se dupa reclamele cu pricina, vor sa-si cumpere o poseta si ajung in cazinou, citeva sute de grame de bomboane si dau peste tigari si bauturi sau o pereche de pantofi si se lovesc de calculatoare ultramoderne.

Craiova, Piata Ierusalim. Magazine moderne, imbracate in sticla si termopan, cu cele mai cautate produse, isi asteapta clientii. Pe geamurile usilor si ferestrelor sint lipite afise cu marci de produse, reclame, preturi. Deasupra intrarilor, la doi metri inaltime, sint asezate pe exteriorul balcoanelor firme mari, vechi de citeva zeci de ani. „Aici era inainte <<bomboneria>>. Aveau toate soiurile de bomboane, de la cele cu lapte la cele mentolate sau cu ciocolata. Asta demult, inainte de ’89. Acum vad ca l-au transformat in butic. Da’ de ce or mai fi lasat firma acolo nu stiu“, da din umeri Ion Popa, un pensionar care tocmai se plimba cu nepotelul pe Unirii.

Alcool si tigari in loc de bomboane

Intru in magazinul pe al carui frontispiciu scrie „Bomboneria Fraga“ si ii cer vinzatoarei o suta de grame de bomboane cu lapte. „A, pai la noi nu mai e bombonerie. Era inainte, cind localul a apartinut fostei intreprinderi de stat <<Alimentara>>. Firma de sus ar trebui data jos, dar nu incomodeaza pe nimeni“. In loc de bombonerie, pe rafturi sint sticle de votca, vin, coniac, pachete de tigari. Fosta bombonerie s-a privatizat, dar firma a ramas a nimanui.

La ruleta se vine cu „Poseta“ plina

La doar citiva metri, o alta inscriptie atrage atentia trecatorului: „Poseta“. Te astepti ca in interior sa fie expuse spre cumparare posete de dama, genti de voiaj, portofele sau alte accesorii din piele pentru completarea vestimentatiei. Da’ de unde. Citeva lacate atirna grele pe usile vopsite in negru ale cazinoului. Un banner cu „Ruleta“ aflat sub „Poseta“ arata de fapt adevarata destinatie a localului.

Pantofi cu HDD si CD?

Dupa „Bomboneria“ si „Poseta“ urmeaza „Bourul“. Fostul magazin de unde cumparam, cind eram copii, adidasi din piele, pantofii de Pasti sau bocanci pentru excursiile la munte disparuse. In locul lui aparuse lumea computerelor. Trec pragul si dau sa-i cer vinzatorului o pereche de pantofi cu siret, nr. 42. Dar mi-am dat seama ca m-ar fi intrebat cu citi mega de RAM ii vreau si daca doresc la ei CD-ROM sau imprimanta laser. Apoi ar fi chemat politia sa ma duca la nebuni. Ma multumesc sa-l descos despre firma de afara: „Bourul“. „Spatiul apartine unei societati comerciale private acum. Da, ar trebui sa dam jos firma de afara, cu <<Bourul>> si sa punem una noua, in domeniu. Dar stiti cit costa…“, mi se raspunde amabil. Timpurile s-au schimbat, au aparut cazinourile, calculatoarele, magazinele moderne. Doar vechile firme, care poate ca ar trebui schimbate, au ramas sa aminteasca locuitorilor Baniei de vremurile de altadata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS