17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 10.000 de persoane s-au dus la manastirile Lainici si Tismana

Peste 10.000 de persoane s-au dus la manastirile Lainici si Tismana

Catedrala din Tirgu Jiu a fost neincapatoare pentru credinciosii veniti sa ia Pasti

Pentru aproape toti gorjenii, Sfinta Noapte a Invierii a adus nu numai participarea colectiva la un moment deosebit in viata oricarui credincios, ci si bucuria Nasterii Mintuitorului. Sute de persoane au fost prezente la slujbele organizate, renuntind macar pentru citeva clipe, la necazurile si supararile din viata de zi cu zi. La manastirile Tismana si Lainici, preotii au facut cu greu fata multimii.

De fiecare data cind crestinii ortodocsi sarbatoresc Pastele, doua dintre cele mai mari lacase de cult din Gorj sint arhipline, o mare parte dintre credinciosi venind din judetele invecinate. Manastirile Tismana si Lainici au atras in fiecare an mii de persoane care au ales sa participe la slujbele tinute in aceste locuri, pline de insemnatate atit religioasa, cit si istorica. Inca de simbata, masinile au inceput sa soseasca in judet, cei mai multi care au dorit sa isi petreaca Pastele in Gorj fiind cetateni din Mehedinti, Dolj si Hunedoara. Pentru a fi evitate eventualele ambuteiaje sau tamponari, mai multe echipaje ale Politiei Rutiere Gorj i-au dirijat spre locurile de parcare pe conducatorii auto. Alaturi de politistii rutieri s-au mai aflat si angajatii Serviciului Judiciar, care au vegheat toata noaptea ca autoturismele sa nu fie sparte sau furate. Din fericire, astfel de incidente nu au avut loc.

„Nu am dat nici o amenda, desi am dirijat 1.000 de masini“

Atit la Manastirea Lainici, cit si la Tismana, au fost prezenti 10.000 de oameni care cu greu au incaput in curtile celor doua lacase de cult. Ion Giugelea, capitan in cadrul Politiei Rutiere Gorj, a spus: „Am fost foarte multi la Tismana. Nu am dat nici o amenda, desi am dirijat 1.000 de masini. Am fost nevoiti sa folosim ca spatiu de parcare marginea drumului. Pe aproximativ trei kilometri de-a lungul soselei erau numai autoturisme. A fost impresionant. Nici nu imi dau seama unde au avut loc 5.000 de oameni, insa este bine ca nu am avut parte de incidente neplacute. Totul a mers perfect, iar conducatorii auto au inteles sa fie mai disciplinati. Nu am avut nici macar o tamponare. Poate ca amenzile mari i-au speriat pe soferi.“ Dorinel Popescu, ofiter in dispozitivul aflat la Manastirea Lainici, a precizat ca la acest lacas de cult s-au aflat peste 5.000 de oameni. La Catedrala din centrul orasului Tirgu Jiu au fost peste 400 de credinciosi, preotul Dumitru Dumitrascu fiind cel care a oficiat slujba de Inviere. Dupa ce au ascultat cuvintul Bibliei, credinciosii au luat lumina, dupa care s-au indreptat intr-o procesiune cu luminari aprinse spre Cimitirul Municipal. Aici s-au ciocnit oua rosii si au fost stropite cu vin mormintele, conform traditiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS