14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBoli mentale raspindite in societatea contemporana

Boli mentale raspindite in societatea contemporana

Cele mai des intilnite boli mentale in societatea contemporana sint schizofrenia, depresia si depresia maniacala. In general, maladiile mentale importante au un caracter episodic, ele manifestindu-se in anumite faze de „anormalitate“, dupa care bolnavul revine la o viata aproape normala.

Schizofrenia

Persoanele atinse de aceasta boala se pot caracteriza prin: ginduri irationale, halucinatii (vad si inteleg lucruri pe care altii nu le vad si nu le inteleg), sint in permanenta marcate de anxiozitate, au idei delirante, sint pasive, sint depresive si lipsite de motivatii. Shizofrenia are rareori un caracter permanent. Bolnavul traverseaza in general diverse stadii ale maladiei, intercalate de perioade de remisie partiala.

De asemenea, evolutia pe termen lung a bolii poate fi diferita de la o persoana la alta. In general, zece ani dupa aparitia primelor simptome, manifestarile bolii incep sa se amelioreze atingind un anumit punct. In timp ce unii pacienti sint nevoiti sa continue tratamentul prescris de specialisti, altii pot sa traiasca independenti de ajutorul medical. Conform statisticilor, 25% dintre persoanele atinse de schizofrenie se refac definitiv, 15% nu se vinde ca niciodata, iar 10% mor din cauza maladiei, in cea mai mare parte sinucigindu-se.

Depresia si depresia maniacala

Depresia si depresia maniacala sint cunoscute si ca tulburari comportamentale de natura afectiva. Persoanele care sufera de depresie se caracterizeaza prin: anxietate, se simt marginalizate de persoanele din jur si disperate, se simt vinovate si se gindesc in permanenta la sinucidere.

Pe plan psihic, acesti oameni se simt ca inchisi intr-o cusca sau ingropati de greutati importante carora nu le mai pot face fata. In aceste situatii, bolnavii pot sa aiba insomnii si au mult mai putina energie, simtindu-se sfisiati si coplesiti. Persoanele care sufera de depresie maniacala au tulburari bipolare; cind se simt sfirsiti si cred ca viata lor nu mai are nici un rost, cind devin teribilisti si se cred niste mici stapini ai Universului. Etapa maniacala se caracterizeaza mai ales printr-o jovialitate iesita din comun si printr-un optimism exagerat. Sint sociabili, debordeaza de energie si au incredere in propriile forte. In compensatie, in acelasi timp pot deveni iritabili, imprevizibili, predispusi la excese si imprudenti. Spre exemplu, ei pot avea probleme cu justitia in urma unui comportament antisocial.

Alte maladii mentale frecvent intilnite in societatea contemporana sint: fobiile, frica irationala provocata de o anumita stare, un obiect sau o alta fiinta; accesele de panica, episoade intense de frica neinteleasa si accesele obsesiv-compulsive, ginduri si actiuni involuntare care se repeta in permanenta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS