13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCiobanii din Plenita isi pasc oile si caprele prin griul oamenilor

Ciobanii din Plenita isi pasc oile si caprele prin griul oamenilor

„Sistemul de atac la cultura este in functie de simpatii“

Ciobanii din comuna Plenita – Dolj sint in conflict cu proprietarii de pamint, in special cu cei care au infiintate culturi de griu sau orz. La nivelul comunei sint peste 60 de ciobani care au intre zece si 100 de oi sau capre. Cine se pune rau cu ciobanii are de suferit pentru ca acestia se razbuna, lasind oile libere prin culturile lor. Daca vor doar sa-i avertizeze ca „i-au calcat pe bataturi“, ciobanii lasa oile sa calce griul in picioare, iar daca vor sa le plateasca polite mai vechi, lasa oile sa pasca in liniste, distrugind astfel cultura respectiva. La Plenita, dupa cum spun reprezentantii primariei, „sistemul de atac la cultura este in functie de simpatii“.

In fiecare primavara, pe raza comunei Plenita povestea se repeta. Primaria a incercat sa-i sperie pe „ciobanii razbunatori“, astfel ca in 2000 a fost emisa o hotarire de consiliu local, conform careia cei prinsi in flagrant sint amendati cu suma de cinci milioane de lei si actionati in instanta pentru despagubiri.

Cu toate acestea, se pare ca ciobanii nu se lasa impresionati de masura administratiei locale si continua sa isi pasca oile pe unde le convine lor.

„Din cauza secetei nu s-au facut furaje, pasune nu prea este si de aceea sint asa multe probleme cu pasunatul. Nu stim ce sa le mai facem ca sa-i oprim. Am ajuns sa alergam dupa ei pe cimp, ca dupa iepuri, sa le dam amenzi. Facem ronduri cu politistii ca sa-i mai speriem. Dupa ce ca si asa culturile de griu sint in mare parte compromise din cauza secetei, mai distrug si ei ceea ce a scapat“, a spus primarul comunei, Mihai Stanciu.

Aproape 50% dintre culturile de griu si orz au fost distruse de oi si capre. Si daca anul trecut au fost aplicate 46 de sanctiuni pentru pasunat abuziv, anul acesta primaria nu a intocmit nici un proces-verbal de contraventie, pentru ca mai incearca pe cale amiabila sa-i „convinga pe ciobani sa nu mai distruga culturile oamenilor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS