15.5 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe taxe si impozite nu scapa nimeni

De taxe si impozite nu scapa nimeni

Relatam intr-un numar anterior despre isprava unor salariati ai Administratiei Financiare Dolj, care, in 1995, au scutit o persoana cu handicap de plata impozitelor pentru casa si teren, fara sa tina cont de lege. Stefan Sovoiu, batrinul de 69 de ani, la care se face referire, s-a trezit fara voie eroul unei gafe, pe care acum inspectorii Serviciului de taxe si impozite al Primariei Craiova au reusit sa o dreaga, legal, in defavoarea solicitantului, dupa cum vom vedea in continuare.

Stefan Sovoiu a cerut, in decembrie 1994, Administratiei Financiare scutirea de plata impozitelor pe motiv ca era persoana cu handicap. La dosarul solicitantului a fost depus mai apoi procesul-verbal intocmit de inspectorul Ilie Mitran de la Serviciul de taxe si impozite aflat la vremea aceea in subordinea Administratiei Financiare, in care se arata ca Sovoiu poate beneficia de scutire, in virtutea dreptului conferit de Legea nr. 27/1994 privind veteranii, invalizii de razboi si persoanele persecutate politic. Batrinul a fost instiintat pe 9 ianuarie 1995 ca i-a fost aprobata cererea si de atunci nu a mai platit respectivele dari. Greseala a stat ascunsa in dosar, care intre timp a ajuns la Serviciul de taxe si impozite al Primariei, pina zilele trecute, cind un alt batrin cu handicap, pe nume Tudorica Popescu, a vrut sa afle de ce nu beneficiaza si el de gratuitate.

Vinovatul scapa cu 50.000 de lei

Argumentele lui Popescu l-au convins zilele trecute pe directorul Serviciului taxe si impozite, Teodor Voinea, sa cerceteze cu luare-aminte dosarul lui Sovoiu. Greseala a fost descoperita, dar impozitul trebuie platit cu majorarile de rigoare. Ca sa dreaga busuiocul, un alt inspector de la taxe si impozite, Dumitru Alstani, a venit miercuri la locuinta familiei Sovoiu si a discutat cu batrinul. „Mi-a spus ca trebuie sa platesc impozitul incepind din 1998, anul in care mi s-a anulat, printr-o ordonanta, dreptul de a nu mai plati aceste dari. L-am intrebat pe domnul inspector de ce nu m-au anuntat si pe mine pina acum si mi-a spus ca era de datoria mea sa ma interesez“, a spus Stefan Sovoiu. Batrinul este hotarit sa-i dea in judecata pe vinovati, daca nu se poate rezolva altfel: „De ce sa platesc eu oalele sparte de altii? Sa plateasca aia care au gresit actele“! Inspectorul Dumitru Alstani a confirmat faptul ca Sovoiu va fi obligat sa plateasca retroactiv impozitul pentru ultimii cinci ani, conform art. 47 din Legea 27/1994, urmind ca diferenta ramasa din perioada anterioara, adica mai putin de 50.000 de lei, sa fie platita de inspectorul de la Finante, vinovat de toata incurcatura, daca Sovoiu va cere acest lucru in instanta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS