18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoi vecini se cearta de 12 ani pentru un grajd

Doi vecini se cearta de 12 ani pentru un grajd

• Ion Dinescu, din Bucovat – Dolj, a reclamat la ISS ca gunoiul provenit de la grajdul vecinului, Dumitru Nastase, ajunge pe terenul si in locuinta sa
• Grajdul cu pricina se afla insa chiar pe proprietatea reclamantului
• Dumitru Nastase sustine ca mirosurile pestilentiale de care face atita caz Dinescu provin, de fapt, de la cocina celui din urma, aflata chiar linga casa

Dupa ce s-a judecat timp de 12 ani cu vecinul sau pentru o palma de pamint, Ion Dinescu, din satul Valea Alba, comuna Bucovat – Dolj, incearca acum tot pe cale judecatoreasca sa-l determine sa-si mute grajdul de linga gospodaria lui. Ion Dinescu si Dumitru Nastase sint vecini din 1976, cind cei doi au primit cite un lot ajutator de la CAP. Dupa 1989, au devenit proprietari cu acte in regula, numai ca lui Dinescu i s-a parut ca terenul vecinului se mai marise intre timp cu o fisie lata cam de 2,5 metri, pe linia care despartea cele doua proprietati. „Pot sa dovedesc asta, a spus el, cu bornele despartitoare pe care Nastase le-a scos una cite una, inainte de a-si prelungi curtea cu vreo doi-trei metri in interiorul curtii mele“. Dinescu l-a actionat in judecata, iar acum sustine ca in 1998, dupa aproape 12 ani de procese, a obtinut o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila de repunere in posesia terenului de 132 mp.

Intii grajdul, apoi casa

Inainte de 1989, Nastase isi construise, pe portiunea de teren aflata acum in litigiu, un grajd in care vietuiau in tihna vreo doi cai. Ulterior, Dinescu si-a ridicat si el un fel de locuinta cu doua camere, mai mult un bordei subteran, in vecinatatea grajdului. Nechibzuinta aceasta avea sa-l coste insa, pentru ca in timp urina si balega animalelor s-au infiltrat in sol si apoi prin peretele despartitor in propria locuinta. Cu toate acestea, in momentul in care si-a recuperat terenul, s-a pomenit ca nu poate scapa de grajd. Pe 22 martie, Dinescu a facut o reclamatie la Inspectia Sanitara de Stat (ISS) Dolj. Inspectorii au vazut la fata locului cum stau lucrurile si au recomandat familiei Nastase „sa mute amplasamentul grajdului in termen de 15 zile“. „Nu ne intereseaza ce a fost mai intii: casa sau grajdul. Nu facem altceva decit sa vedem cu ochii nostri cum stau lucrurile si apoi facem ceea ce depinde de noi, in cazul de fata, sa-l amendam pe cel cu grajdul daca nu remediaza problema“, a mentionat Viorel Vladutu, asistent in cadrul ISS Dolj.

De vina e calul sau porcul?

Vineri, reprezentantii ISS s-au dus din nou la fata locului si au constatat ca grajdul se afla inca acolo. Cum proprietarul nu era acasa, inspectorii i-au lasat o citatie, prin care a fost invitat sa se prezinte la sediul ISS ca sa plateasca o amenda contraventionala de cinci milioane de lei, cu posibilitate de reducere la jumatate daca o achita in termen de 48 de ore. Problema nu este insa atit de simpla, mai ales ca nici una dintre cele doua „edificii“ invecinate nu a fost ridicata autorizat. Cel amendat a trimis o adresa scrisa la ISS, in care mentiona ca mirosurile pestilentiale de care face atita caz vecinul sau nu provin de la el, ci chiar de la cocina porcilor lui Ion Dinescu. O fi sau nu asa, Dumitru Nastase va fi totusi nevoit sa achite amenda cu care s-a ales.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS