22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtentatul de la Ierusalim - un mesaj trimis catre Colin Powell

Atentatul de la Ierusalim – un mesaj trimis catre Colin Powell

Cel putin sase persoane au fost ucise si alte 60 ranite ieri in urma unui atentat sinucigas comis intr-o statie de autobuz din Ierusalimul de Vest, la numai citeva ore dupa incheierea unei intilniri intre secretarul de stat american, Colin Powell, si premierul israelian, Ariel Sharon, relateaza AFP. Presedintele american, George W. Bush, a condamnat imediat atentatul, dar a afirmat ca nu este descurajat si ca va continua sa caute o solutie de pace in Orientul Mijlociu. Un interlocutor care a afirmat ca reprezinta Brigazile martirilor Al-Aqsa a revendicat atentatul, intr-un apel telefonic la redactia televiziunii Al-Manar, a gruparii libaneze Hezbollah. El a precizat si ca autorul este o tinara. Comandantul politiei israeliene, Shlomo Aharonishky, a confirmat faptul ca atentatorul a fost o femeie, care a incercat sa intre intr-o piata aglomerata din Ierusalimul de Vest, dar a fost impiedicata de dispozitivul de politie amplasat la intrarea in zona. Ea a incercat apoi sa urce intr-un autobuz, dar a decis, in cele din urma, sa detoneze incarcatura exploziva in statia de autobuz.

Un purtator de cuvint al guvernului israelian a afirmat ca acest atentat reprezinta mesajul transmis de palestinieni secretarului american de stat, Colin Powell, sosit joi seara la Ierusalim. Atentatul a avut loc la citeva ore dupa ce Powell afirmase, la incheierea intilnirii cu Sharon, ca nu a obtinut un raspuns precis privind durata ofensivei militare din Cisiordania, aflata in cea de-a 15-a zi. Sharon a afirmat insa ca Israelul spera sa incheie curind „razboiul impotriva infrastructurilor teroriste palestiniene“. Powell, care urmeaza sa aiba simbata o intilnire cu Yasser Arafat, a afirmat ca ii va spune in mod clar acestuia ca asteapta din partea lui actiuni de lupta impotriva violentei, nu numai declaratii.

Daniel Seaman, seful biroului de presa al guvernului, a afirmat ca atentatul reprezinta o amenintare nu numai pentru Israel si Statele Unite, ci pentru intreaga comunitate internationala. „Acest lucru subliniaza faptul ca trebuie sa continuam ofensiva pina la distrugerea ultimului terorist. Nu avem alternativa si intreaga lume constata acum ca nu avem“, a spus el. Un atentat sinucigas comis miercuri la Haifa s-a soldat cu opt morti. Atentatul – primul in decurs de noua zile – a fost revendicat de aripa armata a miscarii radicale Hamas, Brigazile Ezzedine al-Qassam.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS