16.2 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de tirgujieni s-au umplut de riie si paduchi

Zeci de tirgujieni s-au umplut de riie si paduchi

Sectia de dermatologie a Spitalului din Tirgu Jiu a inregistrat de la inceputul acestui an zeci de cazuri de boli de piele cauzate de hainele la mina a doua pe care oamenii le achizitioneaza. „Cazuri de boli de piele de la aceste haine au mai fost si in anii precedenti, dar mai grav este ca de curind au aparut numeroase cazuri de persoane cu riie si paduchi“, a spus doctorul Constantin Davidescu, seful Sectiei dermatologie. In Tirgu Jiu functioneaza numeroase magazine care comercializeaza haine second hand.

Municipalitatea a amenajat chiar si o piata speciala destinata acestor produse, unde multi dintre locuitorii orasului merg pentru a-si mai innoi garderoba. Desi initial s-a stabilit sa se interzica vinzarea jucariilor si a incaltamintei, astfel de produse pot fi inca achizitionate. „Comercializarea produselor pentru copii cu virsta mica de trei ani este interzisa cu desavirsire. In ceea ce priveste incaltamintea, la nivel national s-a luat hotarirea sa se mai permita vinzarea produselor existente in stoc.

Aveau multe produse achizitionate pe care a trebuit sa-i lasam sa si le vinda, avind grija sa nu mai importe altele“, a spus Ion Tudor, seful Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Gorj.

Hainele la mina a doua, un rau necesar

Medicii dermatologi sint de parere ca numarul cazurilor de astfel de afectiuni este mult mai mare, dar la spital ajung formele mai grave, restul bolnavilor preferind sa se trateze acasa, multi dintre acestia refuzind, de rusine, sa se prezinte la spital. „Nu poti sa le spui oamenilor sa nu mai cumpere asfel de haine. Pentru multi dintre ei, aceste magazine si piete reprezinta singura sansa sa-si mai poata lua ceva de imbracat. Tot ce trebuie sa faca este sa le fiarba pentru dezinfectare“, a precizat doctorul Davidescu. Seful OJPC Gorj crede insa ca nu hainele la mina a doua sint de vina pentru numeroasele cazuri de riie si paduchi. „Hainele importate sint tratate special pentru dezinfectare. Au si un miros specific. Este posibil insa ca respectivii comercianti sa strecoare printre hainele importate alte haine purtate prin Romania si pe care nu le mai dezinfecteaza. O sa verificam acest aspect“, a spus Ion Tudor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS