12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAgentii economici vor avea o noua lege

Agentii economici vor avea o noua lege

Un proiect de lege privind agentii comerciali permanenti, care vine in completarea prevederilor Codului Comercial roman referitoare la contractul de agentie, a fost aprobat saptamina trecuta de guvern.

Potrivit unui comunicat al executivului, agentii comerciali permanenti, persoane fizice sau juridice, vor negocia si vor incheia afaceri, in numele comitentilor, care pot fi, la rindul lor, persoane fizice sau companii. Persoanele care lucreaza ca intermediari in cadrul burselor de valori si al pietelor reglementate de marfuri si instrumente financiare derivate, agentii si brokerii de asigurari, precum si agentii comerciali care presteaza servicii neremunerate nu vor intra sub incidenta actului normativ.

De asemenea, nu vor fi considerate agenti comerciali persoanele care au calitatea de organ legal sau reprezentant al unei persoane juridice, asociatii sau actionarii imputerniciti sa reprezinte ceilalti asociati. In plus, persoanele care au calitatea de administrator judiciar, lichidator, tutore, curator, custode sau sechestru nu vor fi agenti comerciali.

Actul normativ include si o clauza de nonconcurenta

Agentii comerciali nu actioneaza in nume propriu si presteaza servicii contra unei remuneratii. Ei trebuie sa dea dovada de diligenta unui profesionist in indeplinirea insarcinarilor primite.

Actul normativ include o clauza de nonconcurenta, potrivit careia activitatea profesionala a agentului va fi restrinsa, pe perioada executarii mandatului si pe o perioada de maximum doi ani de la incetarea acestuia. Restringerea se refera doar la spatiul geografic si la persoanele care fac obiectul contractului de agentie, precum si la bunurile si serviciile cuprinse in contract. Plata agentului va putea fi facuta prin suma fixa sau comision sau prin ambele modalitati. Incetarea contractului cu durata nedeterminata poate fi realizata prin denuntare unilaterala precedata de un preaviz, sau fara acordarea unui preaviz, in cazul unei culpe grave a unuia dintre parteneri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS