15 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrima editie a Concursului Interjudetean de Programare „Stefan Odobleja“

Prima editie a Concursului Interjudetean de Programare „Stefan Odobleja“

In amfiteatrul Liceului de Informatica „Stefan Odobleja“ din Craiova, are loc astazi, incepind cu ora 19.00, deschiderea primei editii a Concursului Interjudetean de Programare „Stefan Odobleja“. Concursul se desfasoara sub egida Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, a Universitatii din Craiova – Facultatea de Informatica, si a unitatii de invatamint care poarta numele savantului. Initiativa apartine profesoarei de informatica Petre Carmen, de la Colegiul National „Elena Cuza“, fost inspector de specialitate in cadrul inspectoratului scolar.

Probele de concurs se desfasoara pe parcursul a doua zile – simbata si duminica -, pe doua sectiuni: individual si echipaje. Subiectele si evaluarea sint realizate de comisii ale Facultatii de Informatica din Craiova. Sint invitate personalitati de la Serviciului National de Evaluare si Examinare din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, de la Facultatea de Informatica a Universitatii Babes – Bollyay din Cluj, precum si redactori-sefi ai unor reviste de specialitate din tara. Membrii Comisiei Nationale de Informatica din MEC vor corecta lucrarile practice in prezenta elevilor participanti la concurs.

Profesorii de informatica de la Liceul „Stefan Odobleja“ sustin ca procedura de corectare cu program evaluator, la fel ca la faza nationala a olimpiadei, inlatura orice suspiciune in privinta corectitudinii desfasurarii concursului.

La concurs participa elevi ai claselor IX-XII din judetele: Mehedinti, Vilcea, Gorj, Olt, Iasi, Cluj, Vrancea, Alba, Brasov si Dolj.

Cine este Stefan Odobleja?

Savantul de rezonanta universala Stefan Odobleja (1902-1978) s-a nascut la Izvorul Anestilor, in judetul Mehedinti, si a devenit celebru in urma fundamentarii „Teoriei psihologiei consonantiste“, punind astfel bazele ciberneticii in lume. Activitatea omului de stiinta Odobleja a pornit de la psihologie si fizica. El a utilizat notiuni din biologie, chimie, matematica si a avut contributii substantiale in domenii ca: neurologie, etica, pedagogie, morala si cibernetica. Din studiile marelui savant au ramas 30.000 de file in manuscris, drept mostenire pentru posteritate. Trebuie precizat ca spiritul creator al lui Odobleja a constituit o previziune cu zece ani mai timpurie decit cea a lui Norbert Wiener, relativ la inteligenta artificiala si la viitoarea era, cea a calculatoarelor, insa s-a intimplat o situatie aproape similara, nedreapta, ca si in cazul descoperirii insulinei de catre un alt savant roman. Astazi insa, nicaieri in lume, nu mai planeaza nici o suspiciune in ceea ce priveste meritele de necontestat ale savantului roman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS