18.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePalma de pe obrazul bolnavilor din spitale

Palma de pe obrazul bolnavilor din spitale

Un exemplu ilustrator al acestui lucru este ultimul tip de formular cu „informatii utile pacientului“ pe care medicii din spitalele craiovene si de peste tot trebuie sa il completeze si sa il inmineze noilor internati. Numai formula de introducere, prin care li se ureaza „Bine ati venit!“ bietilor oameni care urmeaza sa isi petreaca zile bune in paturile de spital cu cearceafuri patate, schimbate de asistentele ursuze numai daca li se strecoara ceva in buzunare, ar fi suficienta sa faca sa roseasca de rusine orice persoana care cunoaste realitatea din spitale. La capitolul in care noului pacient ii sint expuse „facilitatile“ de care va beneficia sint trecute deja notiuni aberante pe care majoritatea romanilor le-ar crede bancuri daca nu ar fi vazut in filmele straine ca totusi ele exista in spitalele din „partea cealalta“: „grad de confort al saloanelor“, „televizor“, „frigider“, „program de apa calda“, „bufet“, „standuri cu ziare“, „program serviciu religios“ etc. Totul culmineaza cu dreptul pacientului de „a primi tratament adecvat“, fara sa se sufle insa nici un cuvint despre dreptul altora de a-si primi „dreptul“, conditie necesara si obligatorie pentru a-i administra pacientului tratamentul. Este suficient sa ne gindim la spitalele de copii din tara, edificii ale mizeriei si suferintei, respectiv la Clinica de Pediatrie din Craiova care si-a cistigat „renumele“ de „Spitalul Saracilor“, ca sa se incrinceneze carnea pe noi cind ne gindim la palma pe care o primesc prin aceste formulare parintii care isi aduc copiii aici, stiind ca, exceptind prezenta medicului, conditiile de acasa sint incomparabil mai bune. Nu este de mirare deci ca medicii si asistentele colectioneaza foi albe, singurele rubrici completate fiind cele care privesc denumirea sectiei unde este internat pacientul si numarul salonului si ca putine dintre aceste formulare, destinate pacientilor, ajung la acestia.

Cu siguranta ca initiativa acestor formulare nu poate apartine decit unor oameni care de acolo, de sus, din castelul lor de fildes, infofoliti in puf si indopati de bine, nu au nici cea mai vaga idee despre mocirla in care se zbate omul de rind. Iar noi trebuie sa intoarcem si celalalt obraz, dar nu din convingere crestina, ci pentru ca nu avem alternativa. …Si, oricum, ce este o palma in plus pe un obraz inrosit si amortit?!

Goana dupa „occidentalizare“ si dupa alinierea la standardele practicate in tarile vestice da nastere, de cele mai multe ori, la ridicol. Atita timp cit teoria o ia galopant inaintea practicii, cit baza pe care se aplica aceasta teorie este saracia, nivelul de trai scazut, mentalitatile mostenite din perioada „rosie“, ideile „inovatoare“ imprumutate din tarile „calde“ frizeaza sadismul si suna a bataie de joc la adresa celor de jos, patura sociala predominanta in Romania, care trebuie sa le priceapa si sa le aplice in timp ce matele le ghiortaie de foame.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS