20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoi parcuri industriale la Slatina, Corabia si Caracal

Noi parcuri industriale la Slatina, Corabia si Caracal

Leonard Cazan, ministrul dezvoltarii si prognozei, a fost la sfirsitul saptaminii in judetul Olt, acolo unde impreuna cu autoritatile locale a analizat posibilitatea constituirii a trei parcuri industriale la Slatina, Caracal si Corabia. „Cele trei noi parcuri industriale vor duce la crearea, numai in primii ani de activitate, a aproximativ 7.000 de noi locuri de munca“, a declarat ministrul Cazan.

Se creeaza 3.500 de locuri de munca

Viitorul parc industrial Slatina va ocupa in faza finala o suprafata de 65 ha si va fi amplasat intr-o zona din apropierea municipiului Slatina. Parcul le va asigura potentialilor beneficiari posibilitatea de a concesiona sau de a inchiria suprafete de teren parcelate, in vederea amplasarii spatiilor destinate serviciilor si productiei, avind asigurate toate dotarile de infrastructura si servicii: drumuri, alimentare cu energie electrica, gaze naturale, apa, canalizare etc. In zona destinata implementarii proiectului vor fi amplasate capacitati de productie specifice urmatoarelor ramuri: industrie alimentara, usoara (confectii, textile, incaltaminte), IT, industria constructiilor, industria confectiilor si a timplariei din aluminiu. Dezvoltarea ramurilor industriale prezentate mai sus vor duce la crearea a 3.500 de noi locuri de munca. Costul total al investitiei se va ridica la 4,4 milioane de euro, contributie de la bugetul de stat si contributie locala.

Concentrarea producatorilor in parcuri duce la scaderea poluarii

La Corabia, viitorul parc industrial va avea o suprafata de 33 ha, realizarea proiectului contribuind la rezolvarea mai multor probleme legate de protejarea mediului in municipiul Corabia. Concentrarea producatorilor si prestatorilor de servicii in incinta parcului va determina o scadere considerabila a gradului de poluare in zona prin promovarea unor activitati si masuri care se incadreaza in legislatia nationala si europeana referitoare la protectia mediului. Parcul industrial de la Corabia va costa aproximativ 1,8 milioane de euro (finantare Phare, bugetul de stat si contributie locala) si va crea in primii ani de exploatare 1.700 de locuri de munca. Se estimeaza ca prin realizarea acestui parc volumul de investitii autohtone si straine in judet va creste cu 15%, iar exporturile de produse industriale cu aproximativ 10%.

Relansarea economico-sociala a regiunii

Parcul industrial de la Caracal va avea o suprafata tot de aproximativ 33 ha si va fi construit in spatiul fostului combinat de crestere a porcilor din municipiul Caracal. Valoarea totala a proiectului este de 1,8 milioane de euro (finantare Phare, contributie de la bugetul de stat si contributie locala) si are ca obiectiv general relansarea economico-sociala a regiunii, prin atragerea investitiilor autohtone si straine. Vor fi create peste 1.700 noi locuri de munca in primii sase ani de exploatare.

Pasii care trebuie indepliniti de catre cei interesati de constituirea unui parc

industrial (inclusiv parc de soft) sint:

1. Obtinerea titlului de parc industrial

– infiintarea societatii comerciale avind ca obiect de activitate exclusiv administrarea parcurilor industriale

– depunerea la Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (MDP) a documentatiei pentru obtinerea titlului de parc industrial

– acordarea titlului de Parc industrial de catre, MDP

2. PARTICIPAREA LA PROGRAMUL PARCURI INDUSTRIALE

– consultarea Ghidului solicitantului;

– completarea cererii de finantare;

– depunerea cererii de finantare la sediul MDP;

Aceste informatii sint disponibile, in detaliu, pe site-ul MDP www.mdp.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS