13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStudentia in camin-expresia libertatii

Studentia in camin-expresia libertatii

Daca ai fost student si nu ai locuit, chiar si numai pentru putin timp, intr-un camin studentesc, nu ai simtit ce e viata de invatacel pe bancile amfiteatrelor universitare. Intr-un camin studentesc, viata are un ritm mai alert decit in oricare alt loc: sesiuni de examene, chefuri, scandaluri, idile intre studenti, partide de sex in camera plina de colegi, farse puse la cale acestora, totul se amesteca intr-un virtej nebun de evenimente care dau culoare vietii si ii ajuta pe viitorii licentiati sa treaca peste zilele cind fac foamea, pentru ca banii trimisi de parinti s-au dus pe tigari, sau sa depaseasca pasele proaste provocate de vreun examen picat. Ultimii ani nu au schimbat nimic din toate acestea, cu exceptia faptului ca numarul de studenti romani a crescut de la an la an si din aceasta cauza caminele s-au suprapopulat.

Caminul numarul 10 din cartierul Lapus gazduieste in prezent peste 700 de studenti si este unul dintre cele mai faimoase din Craiova. Ani de-a rindul acest camin a intruchipat imaginea libertatii studentesti totale: chefuri „monstruoase“ care se incheiau cu scandaluri, capete si geamuri sparte, mobilier distrus si studenti spitalizati. Acum apele s-au mai linistit, iar chefurile s-au rarit si asta nu pentru ca a scazut apetitul studentului craiovean pentru chermeze, ci din cauza lipsei banilor. Preturile din ce in ce mai mari la cazarea in camin, la transport, carti s.a.m.d. au subtiat considerabil „bugetul de protocol“ al studentilor, care oricum nu era prea mare. In aceste conditii, biscuitii varsati, alunele, sucul si berea care compuneau meniul majoritatii chefurilor studentesti au devenit un lux. Cu toate acestea, chiar daca mai rare, petrecerile nu au disparut intru totul. „Ar fi frumos la chefuri daca la sfirsit nu s-ar lasa cu un scandal pe care de obicei il provoaca neumblatii aia din Segarcea, Valea Stanciului, de prin partile alea dinspre Dunare. Astia nu stiu decit sa se imbete si sa se ia la bataie. Asa ca aproape de fiecare data ne pomenim cu Garcea in camera, care vine chitit sa ne dea amenda pentru tulburarea linistii publice. Il potolim repede, insa cu o sticla de vin. Daca ne-ar amenda de cite ori facem scandal, ar creste bugetul politiei… mama, mama!“, povesteste Cristi M., student la Electrotehnica si locatar al caminului 10.

„Se ia curentul…ocazia sa faci curatenie in camere“

O pana de curent nu este neaparat un motiv de suparare pentru studenti, cel putin nu pentru cei din Caminul nr. 10. Pentru multi dintre ei este o excelenta ocazie sa-si faca ordine in camera si sa scape de tot ceea ce le prisoseste. Aparata de intunericul noptii, tinerimea studioasa arunca pe ferestrele camerelor goale: cutii de conserve, lenjerie intima, sosete, prezervative, hirtii si, pentru ca distractia sa fie deplina, pungi umplute cu apa aterizeaza in capul trecatorilor.

Nu lipsesc nici idilele intre studenti, despre care insa acestia vorbesc cu greu. „Nu e indicat sa ai o relatie cu cineva din camin pentru ca automat devii subiect de birfa pentru colegi. Daca te cuplezi cu cineva, afla imediat toti si sa vezi ce biza iti furi!“, este de parere Nicoleta M, studenta la Drept. Sint situatii in care virsta si nevoile aferente acesteia isi spun cuvintul. Administratorul Caminului nr. 10, Grigore Neagoe, descrie foarte bine aceste cazuri. „Uneori merg in inspectie si gasesc dimineata baieti si fete dormind in acelasi pat sau o fata intr-o camera cu cinci baieti. E o totala lipsa de pudoare, domnule!“, tuna si fulgera administratorul caminului, trecut de cel putin 30 de ani de virsta studentiei. Tinerii sint de parere insa ca o limita a decentei exista. „In cazul in care intr-o noapte vreau sa ramin singur cu prietena mea sau cu vreo puicuta, imi trimit colegii de camera la o bere sau ii rog sa doarma prin vecini. Baietii se executa imediat, pentru ca nu se stie cind au si ei nevoie ca eu sa merg la o bere“, povesteste Narcis M, student la Electrotehnica.

Farsele facute colegilor

Un student caminist trebuie sa dispuna, printre altele, de nervi de otel, pentru a putea trece cu bine peste farsele puse la cale de colegi. Daca in dimineata unui examen te-ai trezit legat de pat si iti ia o ora sa te dezlegi, ar fi bine sa zimbesti si sa nu te enervezi pentru a nu da in acest fel apa la moara colegilor care abia asteapta sa te tachineze. Aceeasi reactie este preferabil sa o ai si daca esti rasturnat din pat in miezul nopti, daca te trezesti dimineata cu patul pe trotuarul din fata caminului sau daca, dupa ce ai fost legat de pat, in asa fel incit sa nu mai poti sa te misti deloc, esti trezit de casetofonul dat la maxim, in acordurile trupei AC/DC. Insa, cu toate acestea, majoritatea studentilor caministi n-ar renunta pentru nimic in lume la viata in camin in favoarea unei garsoniere sau a unui apartament pentru ca, spun ei, „aici esti mai liber decit in oricare alt loc!“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS