21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrei copii buni vor ajunge sa doarma sub poduri

Trei copii buni vor ajunge sa doarma sub poduri

Vaduva si cu trei copii, Maria Nedelea locuieste intr-o casa care teroretic nu exista. In 1990, disperata ca nu mai putea sa faca fata cheltuielilor familiei, Maria impreuna cu raposatul Gheorghe Padeanu, omul cu care a facut trei copii, au gasit o bucata de pamint linga poarta nr. 2 a Intreprinderii de Utilaj Greu din Craiova si au inceput sa faca chirpici pentru o casa. In nebunia acelor ani, cind altii au reusit sa-si faca averi, Maria si Gheorghe au ridicat doua camere pe care le-au acoperit cu tabla din recuperari. Peste ani, primaria a pus in posesie un cetatean, inclusiv pe bucata de teren pe care era ridicata casa, iar acum, la sapte ani de la decesul lui Gheorghe, Maria este in situatia in care proprietarul terenului a obtinut hotarire judecatoreasca si i-a pus in vedere ca poate oricind sa o demoleze. Cei trei copii minori ai femeii asteapta de la mama lor o solutie mai buna decit dormitul sub poduri, loc de unde nu ar mai putea sa se duca la scoala. Situatia de acum in care locuinta familiei oropsite nu exista, motiv pentru care fetita cea mare nu-si poate face buletin de identitate, oricum este mai buna decit… cerul liber.

La patru ani, un copil a dormit o noapte linga cadavrul tatalui lui

Maria Nedelea si Gheorghe Padeanu, ea din Maces si el din Catane, s-au intilnit in urma cu 15 ani si s-au luat fara sa mai treaca pe la primarie. Pentru ca se putea, ea si-a gasit serviciu la IUG, iar el s-a angajat paznic la un liceu din Craiova. La scurt timp a aparut pe lume primul copil, Catalina, dupa care al doilea, Mircea Stefan, si la citiva ani a aparut si Costinel. Pentru ca familia se marise, iar cheltuielile apartamentului in care stateau cu chirie cresteau, Maria a vazut linga poarta nr. 2 a unitatii unde lucra o bucata de pamint acoperita cu gunoie pe care au hotarit sa-si construiasca doua camere. In 1990 au inceput sa care gunoaiele, dupa care au turnat o fundatie peste care au ridicat pereti de paianta. Acoperisul celor doua camere a fost pus din tabla recuperata de la REMAT, dupa care si-au incropit o curte. Peste doi ani, familia s-a mutat in casa, desi teoretic ea nu exista pentru ca a fost construita fara autorizatie de constructie, fara act de proprietate asupra pamintului si fara alte multe documente necesare. Peste cei trei copii si peste mama lor a cazut din senin nenorocirea la sfirsitul lunii noiembrie 1996. Copilul cel mijlociu al familiei, Stefan Mircea – pe atunci avea doar patru ani si dormea impreuna cu tatal sau – s-a trezit intr-o dimineata si s-a plins ca taticul lui doarme si nu vrea sa-i raspunda. Pentru ca tatal lucra in tura de noapte, Maria l-a certat pe copil si i-a spus sa nu-l mai deranjeze, dupa care a plecat la serviciu. In jurul prinzului, un coleg al Mariei care trecuse intimplator pe la casa lor a descoperit ca, de fapt, Gheorghe nu-i raspunsese copilului dimineata pentru ca in timpul noptii murise in somn. La numai patru ani, Stefan dormise toata noaptea linga cadavrul propriului sau tata, care de atunci n-a mai raspuns niciodata la chemarile disperate ale copiilor sai.

La omul sarac, nici boii nu trag

La citeva luni dupa moartea lui Gheorghe, Primaria Craiova l-a pus pe un solicitant in posesie si cu pamintul pe care familia isi ridicase cele doua camarute. In 1997 a inceput un lung sir de procese pe care posesorul pamintului le-a intentat mai multor unitati economice din zona, precum si Mariei Nedelea si prin care s-a cerut eliberarea terenului. Pentru ca proprietarul terenului a cistigat toate procesele, Maria impreuna cu cei trei copii se vede in situatia de a li se demola casa si a ramine sub cerul liber. Proprietarul o someaza sa paraseasca locuinta si ii ofera in schimb o bucata de teren pe care sa-si faca alta casa. Vaduva la nici 33 de ani si cu trei copii minori in ingrijire, Maria nu poate sa-si mai faca nici macar un cotet. Si chiar daca ar putea, situatia ei nu s-ar schimba cu nimic pentru ca peste citiva ani casa pe care si-ar construi-o pe un teren pe care nu are nici un act de proprietate ar avea aceeasi soarta cu casa de acum. Pentru ca locuinta Mariei nu exista in acte, ea nu a putut sa-i faca fetitei care a implinit 14 ani nici macar buletin. Daca cineva cu mila si dare de mina vrea sa-i ajute pe cei trei copii ai Mariei sa aiba un acoperis deasupra capului si sa-si poata vedea mai departe de scoala i se poate adresa. De la Primaria Craiova nu spera nimeni nici la dare de mina, nici la mila…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS