14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIn cinci ani, copilul a patimit cit altii intr-o suta

In cinci ani, copilul a patimit cit altii intr-o suta

Gata Mirela, o fetita firava careia tristetea i-a obosit privirea, zace intr-un pat din Sectia de oncologie a Spitalului Clinic nr. 1 Craiova. Cu acul perfuziei infipt in brat, isi numara zilele, caci diagnosticul medicilor este necrutator: leucemie limfoblastica de tip L1. Dupa un an de suferinta, copilul nu mai gaseste alinare decit in mingiierea mamei. In disperarea ei, aceasta cere ajutor. Nu stie cui. Tot ce stie este ca fetita ei frumoasa trebuie sa traiasca.

Mirela s-a nascut in urma cu cinci ani, pe 13 martie. Dupa doar trei saptamini de la venirea ei pe lume, tatal a parasit-o, lasind-o in grija mamei, Mariana. La 26 de ani si uitata de sot, femeia a inceput lupta cu viata. Inca din primele zile, copilul s-a dovedit o fire bolnavicioasa. Nimic grav insa. Simple raceli care la vremea aceea nu constituiau un motiv serios de ingrijorare. Dar linistea mamei a fost zguduita in toamna anului 2000, cind, dupa citeva zile de „guturai“, ameteli si febra, Mirela a intrat in coma. De atunci, pentru mama si fiica a inceput cursa infernala. Spitalul nr. 3; Spitalul nr. 2; Spitalul nr.1. Diagnostic: anemie puternica. Tratament adecvat timp de citeva saptamini, analize minutioase, rezultate bune. O vreme, Mariana isi recapatase speranta. Isi luase fetita acasa, la Perisor, si se angajase vinzatoare intr-un magazin.

Raceala era, de fapt, leucemie

Dupa Revelion insa, Mirela a suferit o noua criza. La sfatul medicului din sat, mama si copil au luat drumul Bucurestiului. Au ajuns la Fundeni pe 7 martie 2001, unde in citeva ore raspunsul a venit implacabil: Mirela Gata avea leucemie. Pina in toamna, naveta Craiova – Bucuresti a devenit atit un obicei, cit, mai ales, o necesitate. Banii nu mai contau. Oricit de mare ar fi fost suma, Mariana facea rost: de la rude, prieteni, din imprumuturi. Doar un singur lucru avea importanta: salvarea Mirelei. Pina pe 14 octombrie, fetita urmase deja patru serii de citostatice. In acea zi a plecat pentru ultima data la Fundeni, fiind in stare critica. A parasit spitalul pe 7 martie 2002. N-a apucat sa stea acasa decit cinci zile. Pe 12 martie, Mirela a ajuns din nou la urgenta Spitalului Clinic nr. 1 Craiova. Din cauza citostaticelor, ea a facut si o pareza intestinala care nu-i permite sa se alimenteze normal. In prezent, ocupa un pat din Sectia oncologie, vegheata de suportul cu perfuzii.

„Zilele fetitei mele sint numarate“

De zece zile, Mariana isi striga disperata durerea: „Am dat iscalitura pentru citostatice foarte puternice“, spune femeia printre lacrimi. „Doctorii fac tot ce pot, in masura in care dotarea spitalului le permite… Am alergat dupa o punga de singe prin tot spitalul. Daca e pe bani, sa stiu si eu, dau oricit… Sint singura, fara nici un ajutor…“ Mariana mai are totusi o speranta. Asparagenoze (Kidrolaze) este singurul medicament care mai putea face ceva pentru Mirela. Din pacate, spitalele nu dispun de acest leac, iar pentru a-l procura este nevoie de zece milioane de lei, bani de care Mariana nu mai poate face rost. Si totusi, femeia nu renunta. Nimic nu o poate opri sa-si salveze copilul. „Zilele fetitei mele sint numarate… Nu mi-e rusine sa cer ajutor. Poate se va gasi cineva cu suflet mare sa ma ajute“.

Nu avem altceva de facut decit sa aducem in atentia cititorilor apelul unei mame disperate. Salvarea unei fetite de cinci ani nu costa prea mult: zece milioane de lei sau Asparagenoze si 400 ml singe, grupa B3 pozitiv. Si dragostea unui tata pe care Mirela il cheama neincetat: Gigi Gata, din satul Galiciuica, din comuna Giubega – Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS