18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Fugiti, ca vine controlul!“

„Fugiti, ca vine controlul!“

• Fara frica de amenzi, unii patroni de societati comerciale continua sa sfideze legea • Ei pun in pericol sanatatea cetatenilor • Alimentele alterate, lipsa alimentarii cu apa curenta sau grupurile sanitare insalubre sint probleme care se generalizeaza • Exista o veritabila retea de informatii care avertizeaza din timp asupra controalelor

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj au intreprins ieri o actiune de control la 11 societati comerciale de pe raza municipiului Bailesti si din localitatile Giubega si Radovan. Cu aceasta ocazie, au fost constatate multiple incalcari ale legislatiei in vigoare. Cuantumul amenzilor aplicate a fost de 35 de milioane de lei si au fost retrase de la vinzare produse in valoare de aproximativ 500.000 de lei.

La popasul Izvorul Rece, din comuna Radovan, apartinind SC CRODONA COM SRL, carnea de mici pregatita pentru consum era alterata. Societatea a fost amendata cu zece milioane de lei. Magazinul societatii ATAMADI IMPEX SRL, din comuna Giubega, avind ca obiect de activitate vinzarea cu amanuntul, nu avea autorizatie pentru comercializarea produselor textile, a incaltamintei si a detergentilor. De asemenea, era expusa spre vinzare ciocolata cu termenul de valabilitate expirat. Si aici, a fost aplicata o amenda de cinci milioane de lei. SC ALDIS SRL din Giubega a fost amendata cu aceeasi suma, pentru depozitarea necorespunzatoare a preparatelor din carne.

Grupuri sanitare intr-o stare deplorabila

In municipiul Bailesti, actiunea inspectorilor OJPC a fost foarte aproape de a se solda cu un esec. Ca prin minune, majoritatea magazinelor din centrul orasului si-au tras obloanele, iar patronii au disparut. Citiva nu au fost insa suficient de rapizi. Inspectorii au aplicat totusi doua amenzi, in valoare de cinci milioane de lei fiecare, societatilor AGISCOM SRL, pentru conditiile igienico-sanitare necorespunzatoare desfasurarii activitatii si lipsa alimentarii cu apa curenta, si SC LEGABRIS PREST SRL, unde cirnatii expusi spre vinzare aveau termenul de valabilitate expirat, piinea nu avea afisat gramajul, mai multe produse nu aveau etichete de provenienta, iar vitrina frigorifica in care erau pastrate produsele lactate nu era nici macar pornita.

Cea mai grava situatie s-a constatat la barul apartinind SC BIZCOM SRL din Bailesti. Aici, grupurile sanitare erau intr-o stare deplorabila, iar alimentarea cu apa nu functiona. Patronul si, totodata, unicul angajat al societatii, Valerica Bizdoaca, a motivat lipsa apei curente printr-o defectiune in sistemul municipal de alimentare. Legea prevede necesitatea existentei unui rezervor de apa, pentru astfel de cazuri, rezervor care, intr-adevar, exista. Dar, spre surprinderea tuturor, patronul a declarat ca nu stie sa foloseasca instalatia. Inspectorii OJPC au luat masura inchiderii localului pentru o perioada de sase luni, pina la rezolvarea deficientelor semnalate, aplicind si o amenda de cinci milioane de lei.

Per total, asa cum concluziona si unul dintre inspectorii participanti la actiune, „se putea si mai bine, se putea si mai rau“. OJPC ii avertizeaza in special pe patronii societatilor avind ca obiect de activitate alimentatia publica ca, avind in vedere apropierea sezonului estival, controalele se vor inmulti, iar sanctiunile aplicate se vor inaspri, putind merge pina la oprirea definitiva a activitatii firmelor gasite in neregula.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS