16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCadrele medicale fac radiografii pe filme luate cu imprumut

Cadrele medicale fac radiografii pe filme luate cu imprumut

Angajatii din mai multe spitale gorjene nu si-au primit inca salariile

Cadrele medicale din Gorj ameninta de citeva luni cu greva generala pentru a-si cistiga drepturile banesti. Pina in prezent, nu au ajuns la o intelegere cu autoritatile. Tuberculoza a atins in Gorj cote alarmante. In lipsa fondurilor si in incercarea de a-si face datoria, medicii de la Dispensarul TBC Tirgu Jiu sint in situatia de a imprumuta filmele pentru radiografii.

Dispensarul TBC din Tirgu Jiu incearca de mai mult timp sa nu isi inchida portile, in conditiile in care, de aproape o saptamina, angajatii de aici nu si-au mai luat salariile. De la inceputul anului, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Gorj nu a virat, in conformitate cu Programul National de Sanatate privind preventia, nici un fel de fonduri. Acest lucru i-a impins pe medicii de aici sa imprumute filmele pentru radiografii de la colegii de la Dispensarul Motru. In baza acestor radiografii, cadrele medicale pot sa isi dea seama de prezenta, absenta si evolutia tuberculozei. Anul trecut, Dispensarul TBC Tirgu Jiu a primit lunar aproximativ 40.000.000 de lei pentru preventie. Pina acum trebuia virate aproximativ 200.000.000 de lei, fiind putine sanse sa acorde vreun ban CJAS Gorj. Maria C. Popescu, sefa cabinetului de pneumoftiziologie, a spus: „Am ajuns in situatia de a imprumuta. Nici nu mai vorbesc de faptul ca incidenta tuberculozei in Gorj este de 123,3%, mai mare decit media pe tara care este de 121,9%. In 2001 am avut 445 de cazuri noi de imbolnavire cu TBC. In 2002, in primele doua luni ale anului s-au inregistrat 92 de cazuri de TBC, 24 fiind recidive. Avem aparatura performanta luata cu bani de la Banca Mondiala si o tinem pe holuri. Spatiile de aici le-am amenajat cu ajutorul unui sponsor. Nu mai stii incotro s-o apuci..“

„Mi-e teama ca jumatate din angajatii spitalelor vor pleca acasa“

Spitalul Judetean Tirgu Jiu a intrat in noul an financiar cu un deficit de opt miliarde de lei. Din cauza ca spitalul trebuie sa isi achite datoriile catre furnizori, s-a ajuns in situatia ca banii pentru salariile din luna martie sa fie luati din bugetul pe luna aprilie. „In acest ritm, in decembrie o sa raminem fara bani. Spitalul plateste in jur de cinci miliarde de lei pentru datorii. Daca nu am fi fost inglodati in debite, am fi avut si fonduri pentru tichete de masa si bani pentru cel de-al 13-lea salariu. O sa facem si greve, o sa protestam, dar daca vom ramine fara bani mi-e teama ca jumatate din angajatii spitalelor vor pleca acasa. Acum sint opt spitale, plus Sanatoriul TBC. Exista perspectiva sumbra ca patru dintre acestea sa fie inchise. Nici nu vreau sa ma gindesc la acest cosmar. Bugetele alocate spitalelor afecteaza grav actul medical“, a spus Valentin Popa, liderul SANITAS Gorj. Seful de sindicat al cadrelor medicale din Gorj a mai afirmat ca la Spitalele din Rovinari si Motru, medicii nu si-au luat inca salariile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS