29.5 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitate200 de europubele pentru agentii economici si gospodarii

200 de europubele pentru agentii economici si gospodarii

Autoritatile din Gorj au demarat luna curateniei

Prestatorul de servicii catre populatie, SC AQUATERM SA Tirgu Jiu, a achizitionat 200 de europubele care vor fi inchiriate cetatenilor care locuiesc la case. Primii beneficiari de europubele vor fi cetatenii si agentii economici de pe bulevardul Victoriei. Fiecare europubela are o capacitate de 140 de litri si costa 580.000 de lei. Ion Popescu, directorul SC AQUATERM SA, a precizat: „Am mai luat in urma cu o luna 50 de europubele, iar pe cele 200 le vom da in folosinta de saptamina viitoare. Agentii economici vor cumpara europubelele respective, iar cetatenii vor plati o chirie pe care urmeaza sa o stabilim. In decurs de un an, prin plata chiriei se va amortiza si costul europubelei.“

In prezent, la Tirgu Jiu, fiecare cetatean plateste o taxa de 75.000 de lei pe an pentru gunoi, atit cei care stau la bloc, cit si cei de la case. Exista si citeva exceptii, cum ar fi romii din cartierul Meteor, carora municipalitatea a hotarit sa le ridice gunoiul gratis.

Amenzi pentru mizerie

Edilul Florin Circiumaru a spus ca ii va amenda pe toti aceia care vor arunca gunoiul la intimplare. Intr-o situatie mai dificila sint cetatenii care locuiesc in blocurile turn. Acestia sint nevoiti sa foloseasca vechile tobogane, gunoiul ajungind foarte greu in camera de depozitare, unde ramine si citeva saptamini. O parte din cei aflati la etajele superioare nici macar nu se mai obosesc sa ajunga la tobogan, ci arunca plasele cu gunoi direct pe geam. Bineinteles, la lasarea serii. Cu toate acestea, AQUATERM intentioneaza ca in urmatorii doi ani sa reorganizeze sistemul de transport si colectare a gunoiului, prin introducerea, in locul tractoarelor cu remorca, a autocompactoarelor. In ceea ce priveste containerele ruginite si vechi de zeci de ani, acestea vor fi inlocuite cu containere acoperite, cele vechi urmind sa fie trimise in satele arondate municipiului.

In perioada 15 martie – 15 aprilie, in Gorj se vor desfasura actiuni de curatenie, cetatenii fiind obligati ca macar din propriile curti sa isi stringa gunoiul. Cei care vor arunca hirtii sau vor lipi afise in locurile nepermise vor fi amendati, cuantumul maxim al amenzii fiind de 30 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS