22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024

Atentie la cistita!

Cistita, sau infectia urinara, este o boala care afecteaza cam o femeie din doua. Inflamatia vezicii urinare, chiar daca uneori nu se manifesta foarte dureros, nu trebuie trecuta cu vederea. Expunerea la frig este principalul factor care favorizeaza aparitia cistitei, iar in anotimpurile cu temperaturi schimbatoare se inregistreaza o crestere accentuata a acestei suferinte in rindul femeilor.

Cistita se recunoaste dupa nevoia acuta de a urina, in cantitati mici si la intervale de timp foarte scurte, si dupa senzatia de arsura care insoteste fiecare mictiune. Uneori, in cazuri mai grave, pot aparea usoare singerari, febra sau dureri de spate.

Cistita este cauzata de proliferarea unei bacterii care se gaseste in tractul urinar si apare, de obicei, dupa un raport sexual, sarcina, menstruatie sau tulburari ale tranzitului intestinal. Cistitele recidivante duc la fragilizarea peretilor vezicii urinare. Cistita se trateaza cu un antibiotic, prescris de medic si administrat vreme de cinci zile (sau in doza unica). Efectele tratamentului se resimt abia dupa trei zile de la administrarea antibioticului si de aceea este recomandabil ca tratamentul sa nu fie interupt dupa primele semne de ameliorare a suferintei. Daca este vorba de o cistita recidivanta, tratamentul va fi stabilit in functie de rezultatele examenului bacteriologic. Oricum, medicul este cel care stabileste ce tip de antibiotic veti lua, doza si durata tratamentului. Consumati cel putin un litru si jumatate de lichide pe zi, folositi, de regula, lenjerie de bumbac si respectati igiena intima. De asemenea, mergeti la toaleta regulat si, obligatoriu, dupa fiecare raport sexual.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS