5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAnul trecut, subventia pentru agricultura a fost de 327 de miliarde de lei

Anul trecut, subventia pentru agricultura a fost de 327 de miliarde de lei

Suma alocata de stat ca subventie pentru agricultorii din judetul Dolj in anul agricol 2000-2001 a fost de 327 de miliarde de lei. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 30/2001 a stabilit conditiile care trebuia indeplinite in vederea acordarii milionului pentru fiecare hectar cultivat. Cei care au beneficiat de aceste sume au fost producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, cu capital privat sau mixt, care cultiva terenul, respecta tehnologiile fiecarei culturi si obtin productii performante si de calitate. Evidenta si constatarea infiintarii culturilor, precum si respectarea tehnologiei culturii trebuia facute de primari si de consiliile locale impreuna cu specialistii de la centrele agricole si oficiile judetene de consultanta agricola. Pentru incasarea milionului pe hectar trebuia depuse urmatoarele documente: cerere si acte doveditoare din care sa rezulte ca suprafata a fost cultivata, certificat de calitate a semintelor si a materialului saditor. Cererile se inregistrau la primaria fiecarei localitati. Primarii impreuna cu consiliile locale, specialistii de la centrele agricole sau reprezentantii oficiilor de consultanta trebuia sa verifice realitatea datelor inscrise in cerere, dupa care incheiau un proces-verbal in care se consemna daca agricultorii primesc sau nu milionul pe hectarul cultivat. Listele facute in fiecare primarie se inaintau Directiilor Judetene pentru Agricultura.

Valoarea subventiei alocate pentru cultivatorii particulari a fost aproape dubla fata de cea pentru persoanele juridice

Micii proprietari din judetul Dolj care au reusit in anul agricol trecut sa-si munceasca singuri pamintul au primit subventii in valoare de 201 miliarde de lei. Persoanele juridice care au lucrat pamintul au primit subventii in valoare de 126 de miliarde de lei. Scandalul care a planat asupra acordarii ilegale a acestor subventii a fost legat de firma AGROPOWER SRL din Tuglui, care a concesionat prin Agentia Domeniilor Statului terenurile de la Cervina Segarcea. Firma din Tuglui a depus documentatie pentru obtinerea subventiei, pretinzind ca la Goicea cultiva 653 ha teren pe care le are arendate de la cetatenii din comuna. Dupa ce o comisie formata din reprezentanti ai primariei locale, Directiei Agricole si OCAOTA au facut masuratori cu aparate de precizie s-a constatat ca suprafata cultivata de firma din Tuglui la Goicea este de 494 ha. In urma masuratorilor, DGAIA Dolj a intocmit documentatia de retragere a sumei de 159 de milioane de lei, bani care nu fusesera platiti la data masuratorilor.

Prin dispozitia bugetara nr. 1112 din 19.02. 2002, in judet a sosit ultima transa de 13 de miliarde de lei din valoarea subventiei cuvenite pentru anul trecut. Pentru descoperirea eventualelor fraude comise in intocmirea documentatiei pe baza careia s-a acordat milionul la hectar, Directia Agricola a efectuat 70 de controale, iar acolo unde s-au constatat nereguli, s-a procedat la retragerea sumelor necuvenite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS