12 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de tarani au fost inselati si nimeni nu misca un deget in apararea lor

Sute de tarani au fost inselati si nimeni nu misca un deget in apararea lor

Dupa cum stau lucrurile la Gighera, se pare ca toti smecherii din lume au aflat ca aici este locul ideal pentru dat tunuri. In 1999 a venit firma Transag si i-a convins pe proprietarii de asociatii agricole din comuna ca lucrul cel mai bun ar fi sa se asocieze in participatiune pentru ca vor trai mai bine asa. Creduli, oamenii au dat pamintul pe care firma a amenajat trei module a cite 600 ha fiecare si pe care au incercat sa cultive cereale. Cind a fost la plata arendei, s-a constatat ca totul a ramas la stadiul de promisiune, iar oamenii au luat ce li s-a dat, adica jumate din promisiune, 230 kg boabe de porumb la ha si echivalentul in lei a inca o suta de kilograme. Nerespectindu-si contractele semnate cu sefii de asociatii, firma si-a luat catrafusele si a plecat, iar taranii au ramas cu hirtiile in mina si cu ochii in soare. Anul urmator, in 2000, au venit iranienii din Buzau, prin firma SC AGRICOVER SA. Primarul Ion Dabuleanu spune ca iranianul a adus alte trei firme cu care avea contracte si care apartineau unui italian din Bailesti, unui craiovean, si o firma din Piscu Vechi. Cind a fost la plata s-a intimplat ca si cu firma Transag. Anul acesta, proprietarii de teren din comuna au realizat, in sfirsit, ca au fost inselati si vor sa se asocieze cu un neamt din Craiova, care le promite o parte din plata arendei in avans de recoltare.

Proprietarii de terenuri din Zaval au ajuns sa cerseasca un drept care li se cuvine prin lege

Ultima veriga si cea mai slaba din economia romaneasca este agricultura, in numele careia se deruleaza la nivel de hirtii tot felul de programe care de care mai spectaculoase. Micii proprietari de terenuri, ramasi in afara tuturor programelor si reglementarilor legislative, au ajuns la cheremul a tot felul de sarlatani, carora, deocamdata, nu are nimeni ce sa le faca. In satul Zaval din comuna Gighera, Constantin Chiriac, din Piscu Vechi, a venit in 2001 si a arendat 169 ha de teren de la aproximativ 200 de proprietari. Contractul pe care l-a incheiat cu ei il obliga pe arendator sa plateasca 700 kg la ha pina la 30 noiembrie 2001. Nici macar prin gind nu-i trece patronului din Pisc sa mai calce la Zaval, lucru confirmat si de primarul de la Gighera, care pina acum a fost de patru ori cu seful de post sa-l roage pe individ sa onoreze contractul incheiat cu proprietarii din sat. „Individul asta din Piscu Vechi i-a inselat pe toti proprietarii din sat si pe mine cu 7 ha. Ultima data cind am fost ne-a zis sa-l dam in judecata ca poate sa se judece cu noi sapte ani. Unde sa se duca sute de tarani cu jalba la judecatorii, cind ei nu au nici dupa ce bea apa?“, spune Ion Dabuleanu, primarul de la Gighera.

In acest caz, legea-l favorizeaza pe Chiriac, in sensul ca oamenii saraci, care nu-si pot permite nici macar cheltuiala unui drum pina la Craiova, nu pot sa se gindeasca la un proces complicat, care angreneaza sute de persoane. Lasati la mina te miri cui, taranii din Zaval stau cu mina intinsa la smecherii care an de an le trag tot felul de tunuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS