13.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFondurile asigurate spitalelor de CAS Dolj acopera doar 65% din necesar

Fondurile asigurate spitalelor de CAS Dolj acopera doar 65% din necesar

• Negocierea contractelor-cadru intre spitale si Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj s-a facut pe sume mult mai mici decit cele stabilite prin lege • CAS n-a putut oferi unitatilor spitalicesti decit 65% din necesar, bani care nu ajung decit pina in luna septembrie • Daca la preconizata rectificare bugetara din vara nu va fi asigurata si diferenta de fonduri, spitalele vor fi nevoite sa-si inchida portile

Conducerile spitalelor din judetul Dolj se tem ca fondurile furnizate de CAS Dolj, in baza contractelor-cadru recent semnate nu ajung pentru tot anul 2002. In cazul Spitalului Clinic nr.1 Craiova se vor asigura doar 231 din cele 387 de miliarde de lei, „suma care este insuficienta, raportat la nevoile noastre“, dupa cum a declarat dr. Cornel Mercut, directorul adjunct al institutiei. Nici Spitalul Municipal „Filantropia“ nu sta pe roze. „Ni s-au oferit doar 112 miliarde de lei, fata de cele 171 de miliarde necesare“, a mentionat Mihai Coman, director adjunct economic. „Fara nici o exceptie, toate spitalele din judet au primit doar 65% din fondurile minime de care ar avea nevoie, calculate pe baza cheltuielilor medii pe zile de spitalizare sau conform altor criterii legale, deoarece Casa de Asigurari de Sanatate nu le-a putut oferi mai mult“, a precizat dr. Constantin Ecobici, directorul Directiei de Sanatate Publica Dolj.

„Daca nu vor primi fonduri, spitalele vor fi inchise“

Cum cheltuielile nu pot fi diminuate, fondurile calculate conform legislatiei in vigoare fiind si asa destul de mici, spitalele vor fi nevoite sa cheltuiasca la nivelul necesarului, sperind intr-o rectificare bugetara favorabila la vara. „Noi avem nevoie de 14 miliarde de lei in fiecare luna, astfel ca banii furnizati de CAS Dolj ne-ar ajunge doar pina in luna septembrie. Am semnat cu CAS Dolj o conventie in baza careia Casa se obliga sa faca demersuri pentru a obtine la o eventuala rectificare bugetara si diferenta de bani de care avem nevoie. Daca va obtine fonduri va fi bine. Daca nu, vom fi nevoiti sa inchidem spitalul“, a afirmat Mihai Coman.

„Nu putem ordona ca lumea sa nu se mai imbolnaveasca“

Directorul Spitalului „Filantropia“, dr. Aurel Barbulescu, a tinut sa combata o idee a CAS Dolj, care s-a vehiculat in perioada negocierii contractului-cadru: „Ni s-a spus sa reducem numarul de zile de spitalizare, ori asta nu se poate. Nu putem sa dam un ordin ca lumea sa nu se mai imbolnaveasca. Noi sintem medici si ii tratam pe pacienti asa cum se cuvine. Avem nevoie de bani pentru asta, macar la nivelul fondurilor care ni se cuvin prin lege“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS