Acasă Actualitate Insotitorii persoanelor cu handicap nu si-au primit salariile de cinci luni

Insotitorii persoanelor cu handicap nu si-au primit salariile de cinci luni

-

Primarul Petre Grigorie: „Medicii dau certificate de handicapat in schimbul oualor“

Cei 24 de insotitori ai persoanelor cu handicap din comuna Plopsoru nu si-au primit salariile de mai bine de cinci luni. In conformitate cu legea, ei ar trebui sa primeasca lunar de la primarie. Dintre acestia face parte si mama unei fetite bolnave de leucemie acuta. Statul datoreaza insotitorilor din comuna gorjeana aproximativ 150 de milioane de lei.

Problemele financiare cu care se confrunta Primaria Plopsoru sint generate de faptul ca agentii economici nu-si platesc datoriile privind impozitele pe salarii. Compania Nationala a Lignitului Oltenia nu si-a onorat datoriile inca din luna mai 2001, Primaria Plopsoru avind de incasat de la CNLO sume de ordinul sutelor de milioane de lei. Agentul economic trebuia sa vireze lunar impozitele pe salarii, iar cota parte care revine fiecarei primarii din teritoriu este de 35,5 %. Acesti bani intra la bugetele locale, de unde sint distribuiti in functie de necesitatile locale. Reprezentantii Primariei Plopsoru spun ca, din primavara anului trecut si pina in prezent, la bugetul comunei nu s-au virat decit 100 de milioane. In schimb, cei din cadrul CNLO sustin ca nu exista datorii neachitate: „Numai in luna trecuta, CNLO a virat la Finante 300 de milioane de lei, iar cota de 35,5% va reveni comunei Plopsoru. Pe anul trecut nu sint datorii“, a declarat Mihaela Oarfa, responsabil in relatiile cu presa. Edilii comunali mai spun ca nici SC TERMOELECTRICA Turceni nu si-a platit impozitele pe salarii, iar datoriile acesteia cresc de la luna la luna.

Certificatele de handicapat au fost acordate aiurea

Nemultumirea conducatorilor comunei Plopsoru se refera si la activitatea medicilor din cadrul Inspectoratului de Stat Teritorial al Persoanelor cu Handicap (ISTPH) Gorj, care sint acuzati ca acorda certificate de persoana cu handicap acolo unde nu este cazul. Acesta a declarat: „Am depistat citeva cazuri in care certificatele de handicap au fost acordate aiurea. Exista persoane cu handicap real si persoane cu handicap ireal. Banii celor cu adevarat bolnavi sint la ceilalti. Este vina medicilor de la ISTPH, care dau certificate in schimbul oualor. Celor 24 de insotitori le vom plati salariile in functie de cum vom primi si noi bani“, a spus primarul Petre Grigore. Mircea Andrei, inspector in cadrul ISTPH, a declarat: „Este posibil sa se faca si greseli. Insa, exista comisii de expertiza formate din specialisti ai domeniului si din medici“.

Fiica unei insotitoare este bolnava de leucemie

Maria Curutu este una dintre cei 24 de insotitori, a carei fiica, Mariana, de 16 ani, este bolnava de leucemie acuta. Din lipsa banilor, viata copilului este pusa in pericol. Primaria Plopsoru ii datoreaza Mariei cinci milioane de lei, reprezentind salariul de insotitoare pe patru luni. Pentru a rezolva problema banilor, femeia a apelat in mai multe rinduri la autoritatile judetene, primind insa numai promisiuni. Singura posibilitate ca Mariana sa ajunga la Bucuresti este ca mama ei sa-si primeasca salariul: „Am fata bolnava de leucemie. Din cauza banilor, sintem in intirziere cu tratamentele. Mariana are dureri insuportabile la coloana. Nu stiu ce sa mai fac! Am primit astazi banii pe luna ianuarie de la primarie. Dar ce sa fac cu ei, cind am datorii de doua milioane de lei, si-mi trebuie bani pentru plecarea la Bucuresti?“.

ȘTIRI VIDEO GdS

Foşti angajaţi ai Petrom, atenţie la ofertele de cesiune a acţiunilor!

Guvernul va trebui să dea foştilor angajaţi Petrom acţiuni de până la 8% din capitalul social. O firmă face ofertă de cesiune a acţiunilor la un preţ de cinci ori mai mic decât preţul pieţei.

OLT: Fermierii controlați prin teledetecție încep să-și primească banii

Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) Olt este în plină campanie de autorizare la plată a fermierilor care trebuie să-și primească banii, după ce, până la 1 decembrie 2019, aceștia au încasat în conturile deschise la bănci avansul care se acordă proprietarilor de teren care exploatează teren agricol.

Horoscop

Berbec Este o zi a cărei temă principală sunt veniturile obţinute în urma desfăşurării unei munci oficiale. Într-un anume fel, prietenii şi...