10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe se stie despre Ziua Indragostitilor

Ce se stie despre Ziua Indragostitilor

O legenda spune ca in Roma antica ar fi trait un doctor bun la suflet, pe nume Valentin. Acestuia ii placea sa imbine intotdeauna arta culinara cu arta vindecarii, medicamentele pe care le oferea el bolnavilor avind intotdeauna un gust delicios. Avea mereu timp sa amestece hapurile amare cu vin, lapte sau miere pentru a avea un gust mai bun pentru pacienti. Niciodata nu s-a sfiit sa vindece un pacient, fie ca era el bogat sau sarac, pagin s-au crestin. Legenda spune ca, intr-o zi, la usa medicului Valentin a batut un paznic al inchisorii imparatesti, inchisoare unde erau tinuti semenii crestini ai doctorului. Paznicul i-a cerut doctorului sa-i vindece fiica oarba. Dupa mai multe incercari, maiestria medicului nu a dat nici un rezultat, fetita raminind in continuare cu privirea intunecata de orbire. Mai tirziu, citiva soldati l-au arestat pe Valentin pentru credinta lui. Tatal fetitei a incercat din rasputeri sa-l salveze pe medic, desi acesta nu reusise sa-i vindece fiica. Din pacate, nimeni n-a putut sa-l salveze de la moarte. Inainte de a fi executat pe 14 februarie, medicul a scris citeva rinduri pe o hirtie si i-a dat-o paznicului, iar acesta urma sa-i inmineze scrisoarea fiicei sale. Cind paznicul s-a intors acasa, a fost primit de fiica lui. Fetita a deschis biletul si a descoperit o planta galbena inauntru. Mesajul suna astfel, „De la al tau Valentin“. Cum fetita privea planta cu ochii orbi, pentru prima data in viata ei a vazut mii de culori revarsindu-i-se in palma! Ochii ei erau vindecati ca printr-un miracol!

Altii povestesc ca Imparatul Claudius nu reusea sa-si stringa oastea pentru a pleca la lupta, barbatii refuzind sa-si paraseasca sotiile si sa se inroleze. Din aceasta cauza, furios, imparatul a interzis logodnele si nuntile in imperiu. Un preot crestin, pe numele sau Valentin, i-a adapostit la el pe tinerii indragostiti care doreau sa se casatoreasca, unindu-le destinul, chiar daca era constient ca faptele sale i-ar fi putut aduce moartea. Preotul care veghea asupra indragostitilor ar fi sfirsit intr-o inchisoare in ziua de 14 februarie.

Legende, mituri sau adevar, povestirile care leaga Sfintul Valentin de Ziua Indragostitilor au un farmec aparte, care poate fi regasit doar intr-o poveste de dragoste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS