17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSatenii isi pun maciuca pe umar si pleaca in actiune pentru a-i prinde pe infractori

Satenii isi pun maciuca pe umar si pleaca in actiune pentru a-i prinde pe infractori

O parte din locuitorii comunei gorjene Rosia de Amaradia sint nevoiti sa faca de paza pe timp de noapte, supraveghind activitatea de pe ulitele satelor. Orice individ care pare suspect este luat la ochi de sateanul care se afla in serviciul de paza. Acesta are obligatia de a-l anunta pe sefu de post din localitate si atunci incepe actiunea. Primarul comunei Rosia de Amaradia, Cristinel Faitar, a spus ca a luat decizia de a-si pune consatenii sa faca de paza, pentru a mai reduce activitatea infractionala din comuna.

Cristinel Faitar i-a adunat pe toti barbatii din Rosia de Amaradia, care si-au efectuat stagiul militar, si le-a spus ce are de gind sa faca. Dintre cei chemati au fost selectati 650 de flacai, dar si oameni trecuti binisor de virsta pensionarii. Cel mai tinar satean-paznic are 20 de ani si cel mai batrin 63 de ani. Acestia au fost convinsi de catre edil ca este musai si legal sa se faca de paza pe ulite. Iar un argument al acestei hotariri este Legea 18 din 1996, care prevede infiintarea unui astfel de serviciu de paza pe timp de noapte. Si taranii nu au cirtit, ca daca e ordin. S-a intocmit si un tabel cu noptile in care fiecare satean pica de garda, iar atunci cind ii vine rindul, omul isi ia ramas-bun de la nevasta, isi pune banderola pe brat, ia maciuca si pleaca la colindat prin comuna. Iar viata de noapte e grea, fiindca multe pericole il pasc pe locuitorul din Rosia de Amaradia. „In ultima vreme, s-au inmultit furturile, micile gainarii. Sateanul poate asigura paza pe timp de noapte. Am convocat adunarile satesti si le-am spus oamenilor ce trebuie sa facem. Ei patruleaza pe diferite itinerarii. Daca e un incendiu, imediat anunta. Nici nu se discuta. Am avut solicitari sa facem paza militarizata, dar trebuia sa scoatem bani din buzunarul primariei. Nu. Avem noi oameni. I-am luat pe toti: de la absolventi de liceu, cu stagiul militar statisfacut, pina la barbati in virsta de 65 de ani. De cind am introdus paza de noapte, s-au mai redus furturile la carbune si fier vechi. Ba, parca ne-a disparut o plasa de sirma, acu’ citeva zile.“, a spus Cristinel Faitar.

O scapare a comisiei de recrutare…

Unul dintre cei care a efectuat cel putin o data de paza pe ulitele comunale este Ion Ciuteanu, in virsta de 63 de ani. Acesta este bolnav de astm si nu poate sa isi desfasoare activitatea in conditii optime. Omul a spus ca ar trebui sa fie scutit de serviciul de paza, mai ales ca la virsta lui, dar si din cauza bolii, i s-ar putea intimpla orice. De aceeasi parere este si sotia acestuia, Valeria Ciuteanu: „E bolnav si il obliga sa faca de paza. Trebuie sa mearga de sase ori pe luna prin comuna. Ultima data cind a plecat, am ramas uitindu-ma dupa el: a luat o botita in mina si s-a dus. Sa mergi asa trei kilometri… Umbla prin sat, intra prin magazine. E greu. Sa mergi, asa, pe toate coclaurile. S-a intors dimineata foarte obosit. De la zece seara, la sapte dimineata face paza. Si sint tot felul de vagabonti noaptea. Avem si noi brutarii.“ Plutonier major Malea, seful Postului de politie din Rosia de Amaradia, a precizat ca aceia care nu au domiciliul pe raza comunei, nu fac de paza. De asemenea, nimeni nu se poate sustrage serviciului, putind fi amendat cu citeva milioane bune. Primarul Faitar cunoaste cazul lui Ion Ciuteanu: „Eu stiu ce sa zic? Daca este bolnav, putea sa ne aduca o adeverinta de la medicul de familie, dar asta pina anul trecut, in luna decembrie. Acum e mai greu, dar poate sa aduca actele si i le aprobam. Pentru asta trebuie sa refacem lista cu cei care fac de paza.“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS