14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNicolae Mischie sare la gitul premierului Adrian Nastase

Nicolae Mischie sare la gitul premierului Adrian Nastase

Premierul Adrian Nastase a declarat ieri, la videoconferinta cu prefectii, ca, in sistemul de protectie a copiilor asistati, se manifesta „abateri grave de la legislatia in vigoare“, prezentind concluziile unor controale efectuate in diverse judete. In Gorj, Olt si Mures „se cultiva un sistem relational“ la nivelul consiliului judetean, al Directiei pentru Protectia Copilului si al altor institutii, bazat pe „legaturi de rudenie si interese de grup, care se rasfring adeseori si negativ asupra activitatii de ansamblu“, a spus Nastase. De asemenea, organigramele Directiilor pentru Protectia Copilului sint de multe ori supradimensionate, preponderent fiind personalul administrativ, in detrimentul celui de specialitate, aceasta situatie inregistrindu-se mai ales in Vrancea, Gorj si Mures. Totodata, sumele alocate pentru hrana si echipament in institutiile de profil sint insuficiente, iar in judete ca Bacau, Constanta, Vrancea, Galati, Mures si Olt, gestionarea fondurilor destinate protectiei copilului „nu este efectuata cu responsabilitate½. Unii directori si unele cadre de conducere ale Directiilor pentru Protectia Copilului din Gorj, Vrancea, Galati, Mures, Olt, Alba, Sibiu si Calarasi au dat dovada de un ½management defectuos“, a mai spus Nastase. Premierul a amintit ca, la un moment dat, anul trecut, a fost demarata o „actiune foarte dinamica“ in privinta protectiei copiilor in dificultate. „N-as vrea sa dam impresia ca nu sintem in stare decit de un efort pe termen scurt si ca nu sintem capabili sa mentinem un proiect in atentie pentru perioada necesara de timp, pina la rezolvarea tuturor problemelor“, a precizat primul ministru.

• Adrian Nastase a declarat ca angajarile la DPDC Gorj s-au facut in baza unor legaturi de rudenie • Atunci, sa le gaseasca guvernul serviciu, zice Nicolae Mischie • Nastase considera ca in aceasta institutie primeaza interesele de grup • Presedintele consiliului judetean este de parere ca toti cei din Corpul de Control al premierului sint incompetenti • Nastase afirma ca personalul administrativ este mai numeros decit cel de specialitate • Nicolae Mischie declara ca DPDC Gorj tine de consiliul judetean, nu de guvern

Declaratia primului ministru Adrian Nastase, prin care anunta ca va face curatenie in propriul partid, nu a fost o simpla demagogie, asa cum sperau unii. Ieri, in cadrul videoteleconferintei, premierul le-a atras atentia prefectilor din mai multe judete ca se comit nereguli, cel putin de ordin moral. „Managementul la Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului (DPDC) Gorj este defectuos. Personalul administrativ este mai numeros decit cel de specialitate, iar in privinta angajarilor, acestea s-au facut in baza unor legaturi de rudenie. De asemenea, in aceste institutii primeaza interesele de grup. Va rog sa luati masurile care se impun pentru remedierea si preintimpinarea unor astfel de situatii“, a spus Adrian Nastase. Pozitia premierului nu a fost intimplatoare, ci s-a bazat pe raportul intocmit de Corpul de Control, care reda adevarul in proportie de 100%. Ion Preoteasa, directorul Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului Gorj, si-a angajat fiica, Alina, pe post de jurist la institutia pe care o conduce, iar pe fiul sau, Claudiu, in postul de economist. Directorul adjunct Gheorghe Miloseanu nu s-a lasat nici el mai prejos, angajindu-si fiica, Iuliana, pe post de referent. Referitor la toate acestea, directorul DPDC Gorj a declarat: „Cum, asa a zis premierul? Eu nu am stiut, pentru ca nu am fost la videoteleconferinta. Da, recunosc ca fiul meu lucreaza ca economist, iar fiica mea este jurista. Dar de fapt, ea nu mai lucreaza pentru ca este in concediu de maternitate de noua luni“. La rindul sau, Gheorghe Milosteanu a spus: „Zau? Nu stiam ca am fost nominalizati, in schimb stiam ca la controlul facut de Corpul de Control al primului ministru am iesit bine “.

„Cei din Corpul de Control al primului ministru sint niste incompetenti“

Comentariile facute de presedintele Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, la adresa lui Adrian Nastase sint dintre cele mai grave, depasind cu mult chiar si limita protocolara. Unii ar putea crede ca reactia lui Nicolae Mischie vine ca un raspuns la intentiile presedintelui PSD de a curata partidul de corupti: „Am fost la videoteleconferinta si am auzit ce a zis. Am vrut sa intervin, dar a apucat prefectul sa ia cuvintul inaintea mea. Cei din Corpul de Control sint incompetenti. Ar trebui sa-i testeze inainte de a-i trimite sa-i controleze pe altii. Ei trebuie sa aiba discernamint, pricepere si putere de intelegere a fenomenelor locale. Au trecut tangential pe aici, fara sa cunoasca problemele din interior. Si ce daca si-au angajat copiii? Ce este rau in asta? Pai daca tatal lui este director, cum sa-si lase copilul pe strazi? Iar fata lui Milosteanu, ce, e riioasa? Ea nu are dreptul sa lucreze ca toti ceilalti? Cred ca trebuie sa revenim totusi cu picioarele pe pamint. Daca nu e de acord cu angajarea lor, atunci sa le dea guvernul locuri de munca. Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului nu tine de guvern, ci de consiliul judetean. Si, oricum, Preoteasa este penalizat pe trei luni cu 10% din salariu pentru niste probleme legate de aprovizionare. Dar sa nu intram in amanunte“.

Prefectul Toni Mihail Grebla a lucrat in Ministerul de Externe

Am incercat sa aflam care este parerea reprezentantului guvernului in judetul Gorj. Prefectul Toni Mihail Grebla a comentat cu multa abilitate, ca de fiecare data, aceasta situatie extrem de sensibila. De altfel, experienta acumulata pe vremea in care a lucrat in Ministerul de Externe isi spune cuvintul si acum. Poate este cel mai inteligent prefect din citi a avut Gorjul, din ’90. „Nu cunosc concluziile echipei Corpului de Control care au fost inaintate domnului Adrian Nastase. Ce pot sa spun in astfel de situatie? Evident ca se va face o analiza de catre presedintele consiliului judetean. Oricum, Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului apartine de consiliul judetean. Sigur ca, atunci cind sint descoperite abateri, indiferent de locul in care acestea sint depistate, este normal sa se ia si masuri“, a declarat prefectul Toni Mihail Grebla.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS