13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn batrin declara ca el este inventatorul becului care nu consuma

Un batrin declara ca el este inventatorul becului care nu consuma

Alexandru Chivulescu, de 86 de ani, din Tirgu Jiu, a spus ca el este cel care a inventat becul care nu consuma. Liviu Dobreanu, student in anul III la Universitatea Politehnica Bucuresti, este doar un delegat pe care batrinul octogenar spune ca l-a ales sa il reprezinte la concursuri si sa faca demersurile necesare obtinerii brevetelor pentru inventii. Alexandru Chivulescu a precizat ca problemele de sanatate l-au adus in situatia de a nu se mai putea deplasa. Spre deosebire de batrinel, care s-a aratat deschis dialogului, Liviu Dobreanu a afirmat ca da declaratii doar prin managerul personal.

O saptamina, mass-media centrale l-au prezentat pe Liviu Dobreanu ca inventator al becului care nu consuma si ca autor al altor inventii. Alexandru Chivulescu sustine ca l-a ales pe Liviu Dobreanu doar pentru ca era un tinar de treaba, care l-a ajutat in repetate rinduri. „Eu, la 86 de ani, stau cam rau cu roatele. Nu mai pot sa umblu, sa alerg dupa acte si l-am ales pe Dobreanu. Il cunosc pe tatal sau; e reprezentant OSIM la Gorj. Lucreaza in minerit. Sintem prieteni. Pe baiat l-am luat pe linga mine“, a spus Alexandru Chivulescu. Acesta considera ca este nedrept ceea ce s-a intimplat si ca activitatea sa de inventator este recunoscuta de toata lumea, mai ales de catre specialisti. Octogenarul, de profesie maistru electrician, locuieste la Tirgu Jiu, singurul sau venit fiind pensia de 1.400.000 de lei.

„Peste 15 ani am trudit la inventia asta“

Atelierul pensionarului electrician „autorizat“, cum ii place sa spuna, este instalat chiar in propria casa, un loc plin de tot felul de lucruri, care mai de care mai ciudate. Batrinelul tine la acestea ca la ochii din cap, lucru explicabil, daca te gindesti ca omul si-a dedicat intreaga viata inventiilor sale. Numai becul care nu consuma i-a luat mai bine de un deceniu si jumatate, dupa cum sustine. „Toata viata am facut asta. Noaptea ma trezeam si ma apucam sa lucrez. Trebuia sa gasesc solutia becului care sa consume cit mai putin. Peste 15 ani am trudit la inventia asta. Au fost ani si ani de munca. Si acum am reusit“, a povestit multumit batrinul. Acesta a considerat ca inventia sa va fi prezenta in casele tuturor oamenilor. De altfel, citiva vecini de-ai sai au incercat becul care foloseste energia reactiva. Si nu au gresit pentru ca, in anumite cazuri, factura la energie electrica a scazut de la 80.000 de lei, la 8.000 de lei. O alta inventie a lui Alexandru Chivulescu este un dispozitiv pentru iluminarea semaforului, insa pina in prezent nimeni nu s-a aratat interesat. Becurile pentru semafor, pe linga faptul ca nu consuma foarte mult curent, pot fi folosite o perioada indelungata de timp. Contactat telefonic, Liviu Dobreanu nu a dorit sa faca nici o declaratie, sustinind ca are un manager care se ocupa de relatiile cu presa. Acesta este tatal lui Liviu, care a declarat: „Este foarte simplu. Putem prezenta toate documentele necesare. Sint doi inventatori pe aceeasi problema si amindoi din Tirgu Jiu. Trebuie sa ne mindrim cu asta“. Niki Dobreanu a spus despre fratele sau, Liviu, ca acesta obisnuia sa il viziteze pe batrin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS