10.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateC.V.Tudor a dat o declaratie scrisa la Parchet

C.V.Tudor a dat o declaratie scrisa la Parchet

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a dat ieri o declaratie scrisa procurorului Ovidius Paun, din cadrul Parchetului Curtii Supreme de Justitie, in legatura cu cei 108 palestinieni antrenati in Romania, in perioada 1994-1996. „Daca Parchetul are intelepciune, ar trebui ca acest dosar sa ramina in acest stadiu. In caz contrar, acest scandal va avea un rasunet international“, a declarat presei Vadim Tudor, dupa ce, timp de doua ore, a dat declaratii procurorului.

C.V.Tudor, impreuna cu avocatii sai si cu deputatul Danut Saulea, s-a prezentat la Parchet ieri, la ora 10.30, pentru a fi audiat in legatura cu afirmatiile pe care le-a facut dupa atentatele din 11 septembrie 2001 asupra World Trade Center din New York. La jumatatea lunii septembrie 2001, Vadim Tudor si Danut Saulea au declarat, intr-o conferinta de presa, ca in Romania s-au antrenat trupe teroriste palestiniene. In urma acestor afirmatii, ministrul justitiei a cerut ridicarea imunitatii parlamentare a celor doi politicieni, pentru a fi cercetati sub acuzatia de comunicare de informatii false, motivind ca acestia au prejudiciat imaginea Romaniei.

Senatorii au votat pentru ridicarea imunitatii lui Vadim Tudor, insa deputatii din Comisia juridica au decis contrariul in cazul colegului lor, Danut Saulea. Referindu-se la acest aspect, senatorul PRM a apreciat ca dosarul are tenta politica, acest fapt fiind clar, in opinia sa, prin neridicarea imunitatii lui Saulea, ceea ce dovedeste ca „politicul nu e interesat acum de soarta deputatului PRM“. Conform procedurilor, in privinta ridicarii imunitatii lui Saulea urmeaza sa se pronunte plenul Camerei Deputatilor. La intrarea in sediul Parchetului, C.V.Tudor declarase ca va inainta procurorilor mai multe inscrisuri, precum si o lista de martori care pot confirma, in opinia sa, pregatirea teroristilor palestinieni pe teritoriul Romaniei. Pe lista de martori figureaza numele presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, presedintelui Autoritatii Palestiniene, Yasser Arafat, si al premierului israelian, Ariel Sharon. Vadim Tudor vrea si audierea fostului sef al SRI, Virgil Magureanu.

Pe lista de martori mai sint urmatorii ofiteri SPP: colonel Florin Sucata, colonel Marcel Rujoiu, colonel Victor Iordache, colonel Andrei Ion, locotenent colonel Gheorghe Galan si locotenent colonel Adrian Negrila. Toti acesti ofiteri rezervisti au lucrat sub comanda generalului Gheorghe Aravadoaicei, mentionat si el ca martor. Totodata, generalul Dumitru Iliescu, fost sef al SPP, si generalul Dan Fatuloiu, fost sef al Politiei Capitalei, sint chemati ca martori de senatorul PRM. Liderul PRM a mai sustinut ca, in perioada 1994-1996, puterea condusa de Ion Iliescu a alocat miliarde de lei, fara acordul parlamentului, pentru a fi antrenate, in Romania, „trupe palestiniene F 17 de factura terorista“.

Procurorul urmeaza sa aprecieze oportunitatea audierii martorilor propusi de Vadim Tudor

Procurorul Ovidius Paun urmeaza sa aprecieze oportunitatea audierii lui Ion Iliescu, Yasser Arafat si Ariel Sharon, martori ai apararii propusi de senatorul PRM, Corneliu Vadim Tudor, au declarat surse judiciare. Procurorul Ovidius Paun (general MI in rezerva) va decide pe care dintre martorii propusi de Corneliu Vadim Tudor ii va cita pentru audieri. Conform procedurilor de drept international, in cazul in care un demnitar strain este citat ca martor in faza cercetarii penale, daca procurorul care instrumenteaza cazul decide ca marturia este relevanta, el trebuie sa adreseze, prin ambasada statutului respectiv, o cerere scrisa catre cabinetul demnitarului.

Aceasta cerere se inregistreaza la Directia Consulara a Ministerului de Externe, dar acest pas al procedurii este optional. Raspunsul la cerere vine pe aceeasi cale. Procurorul mai poate face acest demers prin ambasada statului sau in tara in care demnitarul respectiv isi exercita functia. In acest caz, cererea trece obligatoriu prin Directia Consulara a Ministerului de Externe.

In cazul presedintelui Romaniei, procurorul ar putea sa se deplaseze la Palatul Cotroceni pentru a-i lua declaratie in scris lui Ion Iliescu.Vadim Tudor a declarat ca a venit pentru a demonstra ca nu ii este teama de „Ion Iliescu si tot regimul sau de mafioti“.

Cererea ministrului justitiei privind ridicarea imunitatii lui Saulea nu a fost inca aprobata de plenul Camerei Deputatilor. Danut Saulea a afirmat ieri ca o sa-l sprijine pe Vadim Tudor in aceasta actiune a justitiei, „care este vadit nedreapta si cu tenta politica“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS