23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBaracuta - regina ghicitoarelor din Tirgu Jiu

Baracuta – regina ghicitoarelor din Tirgu Jiu

Lenuta Barac este faimoasa in cartierul de carton datorita darului de a ghici viitorul oamenilor, „citindu-l“ intr-o ceasca de cafea. Femei si barbati se inghesuie zilnic la usa ei pentru a-si afla soarta.

De doua decenii, de cind a patruns tainele ghicitoriei, Baracuta, caci asa i se spune, nu a lasat pe nimeni sa plece nemultumit din casa ei. Saraci sau bogati, cei care vin la ea sint omeniti cu obisnuita ceasca de cafea, fara ca Lenuta sa ceara vreo taxa. Tocmai de aceea se bucura de respect: „ Iti spune orice. Despre casatorie, despre serviciu, daca ai sau nu dusmani, daca e rau de moarte in casa ta, ce litera are numele celui care te iubeste, daca te inseala barbatul… sau daca vei avea probleme de sanatate. De multe ori se adeveresc“, au spus vecinele ghicitoarei.

Baracuta s-a obisnuit sa asculte pe toata lumea: „La mine vine omul necajit. Vestile mele sint si bune, si rele. Pe cele rele am grija sa le spun mai pe ocolite… Nu-mi place cind le zic de rau, dar ce sa faci? Cafeaua mea nu minte niciodata. Multi au venit din alte judete, de la Maglavid – din Dolj, de la Vilcea, da’ nici nu mai stiu de unde! Multi se intorc sa-mi spuna ca am avut dreptate. Nu le iau bani, imi lasa ei daca vor si cit vor. Fac insemnari in ceasca, acolo unde sint literele si cifrele, pentru a nu ma incurca. Intotdeauna, cafeaua trebuie inchinata inainte sa fie gustata. Asa am invatat de la o femeie, in urma cu 20 de ani. Ea este ca o sfinta. Nu a fost casatorita si nu a cunoscut niciodata ce inseamna barbatu’. Are acum vreo 80 de ani si traieste in Hunedoara. Rar se intimpla sa nu vina cineva la mine. Nici acum nu inteleg de unde au aflat ca ghicesc viitorul“.

Cafeaua nu i-a aratat insa pina acum Baracutei vizita vreunui sef mare din Tirgu Jiu, care sa vina si sa asculte pasurile celor din cartierul de carton.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS