23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBaba Anica - mai tare ca gheata

Baba Anica – mai tare ca gheata

Ana Pirtea este cea mai virstnica locatara a coloniei de carton ACH din Tirgu Jiu. Vecinii si copiii de aici ii spun baba Anica. Femeia s-a stabilit aici in urma cu 25 de ani. De mai mult timp, din cauza lipsei banilor, ea nu are cu ce sa se incalzeasca. Pentru Ana Pirtea, frigul iernii a devenit ceva obisnuit. Din cauza ca este bolnava, ea nu mai poate sa aiba grija de mica gradina de zarzavaturi din fata locuintei. Baba Anica a uitat cind a fost vizitata ultima data de vreo ruda.

Ana Pirtea, de 73 de ani, este cea mai veche locatara a coloniei ACH din Tirgu Jiu. De peste 20 de ani, ea nu mai are pe nimeni, dupa ce barbatul cu care statea a parasit-o, plecind sa-si gaseasca norocul in alta parte. Baba Anica, asa cum ii spun vecinii, a ramas singura. Nici unul dintre cei doi frati pe care ii are nu o mai viziteaza. Femeia isi duce traiul de pe o zi pe alta si, ca sa nu se plictiseasca, iese in curtea casei sale din carton, se aseaza pe un butuc si priveste la ce se mai intimpla pe strada. Din cauza ca are probleme cu picioarele, ea nu poate sa-si cultive terenul din fata locuintei. De mai multi ani, baba Anica sta in frig. Pensia de aproximativ 1.000.000 de lei nu i-a permis sa-si construiasca o soba. „Am o plapuma si citeva paturi mai groase cu care ma invelesc, cind afara este foarte frig. Asa fac in fiecare iarna. Nici eu nu mai stiu de cind stau fara caldura. Daca este mai cald, ies la soare in curte si ma mai incalzesc. Nu am bani ca sa-mi fac si eu o soba. E prea scumpa“, a spus Ana Pirtea.

Cea mai mare temere a femeii o reprezinta ciinii din colonie. Ca sa se apere de acestia, ea are un baston cu care ii alunga.

„Carne am mincat ultima data de Craciun“

Principalele alimente cu care se hraneste batrina sint cartofii si varza. Carne a mincat ultima data anul trecut, de Craciun. De atunci nu a mai avut bani pentru asa ceva. Din cauza lipsei banilor, nu si-a permis sa creasca gaini sau alte oratanii. Acum nu isi mai doreste altceva decit sa fie lasata in pace de copiii din ACH. Acestia o necajesc mereu. „Fac prea multa galagie, iar unii dintre ei arunca gunoiul in fata curtii mele. Asa sint ei, mai rai, iar eu nu pot sa le fac nimic. Nu vor sa inteleaga ca am nevoie de liniste. Asa e cu batrinii, nu mai au loc nici macar sa moara“, s-a plins femeia. Cu toate acestea, Ana Pirtea s-a obisnuit cu viata in colonia in care traieste de 25 de ani. Ea este multumita de locuinta de carton in care traieste. La virsta ei, batrina isi doreste sa fie sanatoasa si vremea sa fie de partea ei, adica sa nu mai dea gerul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS