14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopiii bolnavi de leucemie spera in ajutorul semenilor

Copiii bolnavi de leucemie spera in ajutorul semenilor

Ce poate fi mai dramatic pentru un parinte decit sa priveasca neputincios cum copilul lui moare cite putin in fiecare zi. Tratamentul pentru cei bolnavi de leucemie este foarte scump. Lipsa banilor necesari achizitionarii medicamentelor grabeste practic moartea acestor copii. Din disperare, parintii acestor copii bat la toate usile in speranta unui ajutor. Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului Gorj s-a angajat sa-i ajute pe sase dintre acesti copii.

Mariana Curutu, de 16 ani, din comuna Plopsoru, sufera de leucemie acuta, tuberculoza si sinuzita frontala si maxilara. Parintii acesteia nu au nici un loc de munca, iar starea lor materiala este precara. Mama Marianei, Zoraida Curutu, a declarat ca de mai bine de patru luni asteapta sa primeasca de la Primaria Plopsoru alocatia ce i se cuvine ca asistent personal: „Nici ulei nu mai am in casa. Fata trebuie sa fie hranita mai bine, pentru ca tratamentele sint foarte dure si altfel, nu i-ar mai rezista organismul. Sint disperata. Nici eu si nici sotul nu mai avem serviciu, de citeva luni. Avem datorii prin tot satul, de peste un milion de lei. Pentru a merge la Spitalul Ferentari din Bucuresti, ca Mariana sa-si poata primi in continuare tratamentul, avem nevoie de peste doua milioane de lei. Nenorocirea noastra a inceput din 1999 si de atunci traim doar pentru a ne salva copilul. Alocatia de asistent nu am mai primit-o din septembrie. Primarul ne-a spus ca nu are sa ne dea nici 500 de mii de lei “. Alocatia de asistent personal, care trebuie acordata lunar de catre fiecare primarie in astfel de cazuri, se ridica la 1,4 milioane de lei. Femeia s-a prezentat la Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului Gorj pentru a primi macar suma pe care primarul comunei Plopsoru, Petre Grigorie, nu a putut sa i-o ofere: „Banii vor fi distribuiti in luna februarie. Nu am dat salariile nici angajatilor primariei pe aceasta luna. Nu sint bani. Credeti ca sint asa rau, incit sa nu-mi ajut cetatenii? Daca erau bani, ii dadeam…“, a spus primarul Petre Grigorie.

„Plecam la spital cu toata mincarea de acasa“

Familia Cehan din Tirgu Jiu se zbate de mai bine de trei ani pentru a-si salva copilul. Danut, despre a carui poveste s-a mai amintit in ziarul nostru, va implini in curind cinci ani. Bolnav de leucemie, el continua tratamentul la Spitalul Fundeni, luna de luna. Mama si tatal lui spun ca fiecare repriza a tratamentului costa peste patru milioane de lei: „Platim drumul pina acolo si, o data ajunsi, trebuie sa avem in buzunar macar un milion de lei, iar pentru a nu mai cheltui pe mincare, o luam pe toata de acasa. Am intirziat sa ajungem la Bucuresti, din cauza banilor. Trebuia sa incepem tratamentul lunar pentru Danut, in urma cu trei saptamini, dar nu am avut bani. Nu lucram nici unul si am vindut tot ce am avut, masina si alte bunuri, pentru medicamente… “, a afirmat tatal copilului. Despre nefericirea celor doua familii au aflat si membrii unei organizatii de intrajutorare din Tirgu Jiu. Asociatia „Ajutati Copiii fara Sprijin“ a donat doua milioane de lei familiei Cehan. Presedintele acesteia, George Juncu, a declarat ca organizatia nonprofit pe care o conduce are in vedere sa ajute mai multe familii in viitor: „Nu sintem decit la inceput. Am luat fiinta doar de o saptamina. Dar vom incerca sa ajutam si familia Curutu. Fondurile le stringem cu ajutorul unor voluntari, care se deplaseaza pentru a colecta fonduri de la populatie “.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS