20.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul Judetean Tirgu Jiu nu foloseste aparatura performanta din dotare

Spitalul Judetean Tirgu Jiu nu foloseste aparatura performanta din dotare

Lipsa medicamentelor, a materialelor sanitare si a alimentelor nu sint singurele probleme cu care se confrunta spitalele din Tirgu Jiu. De aproximativ un an, Spitalul „Tudor Vladimirescu“ nu mai are ecograf, acesta fiind stricat. In acelasi timp, prin Ministerul Sanatatii, spitalele din Tirgu Jiu au primit aparate medicale performante, dar acestea inca nu au fost puse in functiune, din cauza lipsei specialistilor.

In ceea ce priveste datoriile, numai Spitalul Judetean din Tirgu Jiu are debite de 51 de miliarde. Farmaciile spitalelor trebuie sa plateasca aproximativ 30 de miliarde de lei catre furnizorii de medicamente. Pe linga problema medicamentelor, mai este si cea referitoare la aprovizionarea cu materiale sanitare si cu alimente. Rezervele din spital asigura necesarul cel tirziu pina in luna martie a acestui an. Spitalul Judetean din Tirgu Jiu are o capacitate de 1.391 de paturi, insa numarul bolnavilor internati este mult mai mare. La unele sectii, bolnavii sint obligati sa stea cite doi in pat. Ecograful din Spitalul „Tudor Vladimirescu“ nu functioneaza de un an.

Din cauza unor piese care s-au defectat la aparat, pacientii Spitalului „Tudor Vladimirescu“ nu mai pot beneficia de ecografii. Pina in prezent insa, nu s-a facut nimic pentru a-l repune in functiune. Bolnavii sint nevoiti sa se deplaseze la Policlinica sau sa plateasca 150.000 de lei la un cabinet particular pentru a face o ecografie. Directorul Spitalului, Emil Sandu, a spus ca, deocamdata, nu se poate face nimic pentru a repara acest aparat. „Piesele care s-au stricat sint foarte scumpe si in momentul de fata nu dispunem de suma necesara pentru a le cumpara“.

Un batrin de 67 de ani, internat in acest spital, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, a spus: „Eu sint batrin si nu ma pot deplasa pe la cabinete particulare. M-au dus nepotii mei cu masina la un doctor ca sa-mi fac un ecograf. Este si foarte scump. La pensia mea de 500.000 de lei, mi se pare foarte mult ca sa dau 150.000 de lei pentru acest lucru. Ar trebui sa se gaseasca o solutie pentru repararea acestui aparat care este atit de necesar intr-un spital.“

Un aparat oftalmologic de doua miliarde de lei este folosit pe post de mobilier

Cu ajutorul unor fonduri de la bugetul de stat, in ultima luna a anului 2000, Sectia Oftalmologie din cadrul Spitalului „Tudor Vladimirescu“ a fost dotata cu un facoemulsificator, in valoare de doua miliarde de lei, dar care nu a fost pus in functiune nici pina in prezent. Acest aparat a fost adus din strainatate si ar putea fi folosit pentru interventii pe retina, dar pina cind nu se va ocupa cineva de instalarea lui, va fi folosit pe post de mobilier. Pentru ca gorjenii sa poata beneficia de serviciile acestui aparat ar fi nevoie de deplasarea unor specialisti de la Bucuresti, care sa monteze aparatul. Dupa ce se va intimpla acest lucru, personalul medical din cadrul Sectiei oftalmologie va urma cursuri speciale pentru folosirea facoemulsificatorului.

Sefa Sectiei de oftalmologie, Dana Maria Vodislav, a spus: „Eu am luat deja masuri pentru punerea acestui aparat in functiune. Nu mai putem face altceva decit sa asteptam sosirea specialistilor care ne vor preda cursuri de folosire a facoemulsificatorului. “

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS