23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJohn Walker a comparut pentru prima data in fata unui tribunal american

John Walker a comparut pentru prima data in fata unui tribunal american

Justitia americana a ordonat ieri mentinerea in arest a „talibanului american“ John Walker Lindh, cu ocazia primei sale audieri in fata Tribunalului federal din Alexandria (Virginia). Judecatorul a stabilit data urmatoarei infatisari, in cursul careia Walker trebuie sa respinga sau sa recunoasca acuzatiile.

Cu ocazia acestei prime audieri, care a durat 14 minute, Walker, in virsta de 20 de ani, usor buimac, a aparut ras pe cap si cu barba crescuta de doua zile. El era imbracat intr-o salopeta verde inchis, pe spatele careia era scris „prizonier“. Judecatorul Weldon Sewell i-a citit cele patru capete de acuzare formulate impotriva sa, printre care se numara complot in vederea uciderii de americani in strainatate si sustinere materiala acordata organizatiilor teroriste, cum ar fi Al-Qaida. In cazul in care va fi gasit vinovat, Walker este pasibil de pedeapsa cu inchisoare pe viata si doua condamnari la cite zece ani inchisoare. Judecatorul l-a informat, de asemenea, pe detinut, despre drepturile de care beneficiaza, inclusiv cel de a fi asistat de un avocat. Walker era insotit de patru avocati, condusi de James Brosnahan. Ulterior, judecatorul l-a intrebat pe Walker daca intelege acuzatiile formulate impotriva sa. Americanul a raspuns: „Da, inteleg“ si a declarat ca nu are intrebari. Tribunalul a acceptat cererea procurorilor care apreciau ca Walker reprezinta un pericol si ca ar putea fugi in cazul in care ar fi eliberat, prin urmare au dispus mentinerea sa in arest. In opinia lui James Brosnahan, procedura nu este valabila. El a mentionat ca Walker a fost retinut de armata timp de 54 de zile fara sa aiba acces la un avocat.

De asemenea, el a afirmat ca aceasta prima infatisare in fata unei instante de judecata are loc la mai mult de 48 de ore de la anuntarea acuzatiilor, facuta pe 15 ianuarie, fiind neconforma jurisprudentei Curtii Supreme de Justitie. Walker a fost transferat din Afganistan in Statele Unite. Tinarul taliban a fost capturat in nordul Afganistanului si descoperit, la sfirsitul lunii noiembrie, de fortele americane, in fortareata de la Mazar-i-Sharif, fiind unul dintre supravietuitorii rascoalei singeroase in cursul careia si-a pierdut viata un agent CIA american.

Walker, care provine dintr-o familie relativ bogata din California, s-a convertit la islam in urma cu patru ani. Ulterior, el a plecat la studii intr-o scoala coranica din Yemen, apoi in Pakistan, unde a imbratisat ideile talibanilor. Mai tirziu a trecut intr-o tabara de antrenament a retelei lui Osama bin Laden, Al-Qaida, inainte de a se alatura armatei talibane, in vara anului 2001.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS