18.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCatre Europa, saraci, flaminzi si... sub cerul liber!

Catre Europa, saraci, flaminzi si… sub cerul liber!

Graba care i-a apucat pe guvernanti in ceea ce priveste adaptarea legislatiei romanesti la legislatia tarilor din Uniunea Europeana, nu este explicabila decit prin presiunile pe care le fac tot felul de comisari, care impun tot felul de ajustari din mers chiar daca ele nu isi gasesc suport in realitatea romaneasca. La sfirsitul lui noiembrie anul trecut, guvernul, in mare entuziasm, a adoptat o lege conform careia romanul era obligat sa plateasca TVA pe locuintele care se construiau. Fara sa calculeze impactul unei asemenea masuri, care, o data aplicate, ar fi dus la stagnarea neprofitabila a industriei constructoare, guvernul s-a hotarit de curind sa schimbe macazul si sa promita o alta data de intrare in vigoare a legii. La protestul celor afectati s-a constatat ca este mult mai rentabil sa mareasca impozitul pe profitul acestui sector, decit sa nu incaseze nimic. O alta masura pripita si adoptata la comanda este aceea prin care Romania se angajeaza ca, in decurs de citiva ani, sa desfiinteze toate viile de hibrizi producatori si sa-l oblige pe omul de rind sa bea numai Feteasca Regala, daca-l tin buzunarele, sau sa recurga la tot felul de sucuri produse in locuri care de cele mai multe ori par cocine de porci. Nu s-a explicat inca de ce UE doreste sa ne aliniem la vinuri nobile si sa renuntam la zaibarel si nu ne ramine altceva decit sa presupunem ca, daca intram beti de vinuri nobile, o sa fie mult mai bine decit daca mirosim a zaibarel.

Zaibarelul nu e pe gustul european

Un alt lucru care-l uimeste pe om este schimbarea ametitoare a cotelor de taxe vamale care cind se maresc pentru citeva luni, cind scad pentru alte citeva, in asa fel incit daca ai fi un importator care vrei sa respecti totusi legea ai sta cu marfa tot pe la granita. Cind Ungaria face scandal pentru taxele mari la griu si faina din griu, guvernul se bate cu pumnul in piept ca apara interesele producatorului autohton, pentru ca peste putin timp sa faca exact ce a cerut vecina pe motiv ca respectivul produs este… deficitar. Scoaterea de la rezerva statului a citorva zeci de mii de litri de ulei brut pentru procesare s-a facut cu explicatia ca aceasta cantitate este exact cit ar fi trebuit sa proceseze fabricile de ulei daca guvernul nu i-ar fi lasat pe angrosisti sa exporte anul trecut semintele de floarea – soarelui. Dupa ce, sub ochii guvernelor, s-a distrus industria de crestere si ingrasare a porcilor, s-a constatat ca porcul autohton, tot mai rar de gasit, este prea scump si atunci

s-au micsorat taxele vamale la importul de carne de porc si de vita. Majorarea cu 30% a taxelor vamale a importului de zahar brut s-a facut cu explicatia ca, desi zaharul prelucrat va fi mai scump cu 30% si populatia va avea de suferit, creste interesul pentru cultivarea sfeclei de zahar. Vom vedea in aceasta primavara citi producatori vor da navala la cultivarea sfeclei pentru ca politica fabricilor de zahar in relatia cu producatorii autohtoni de materie prima a ramas la fel de rigida, nemajorindu-se cu nici macar 30%.

Dupa ce o sa intram in Uniunea Europeana, o sa constatam ca omul gospodar, ca nu mai avem nici zaibar, nici porc, nici pasari, nici zahar, nici ulei si daca nu se renunta la TVA pe locuinte o sa fim si sub cerul liber al Europei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS