22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUnele spitale din Gorj vor fi inchise

Unele spitale din Gorj vor fi inchise

Citeva din cele sapte spitale din Gorj risca sa fie inchise. Unitatile respective sint deficitare si la capitolul lucrarilor de reconditionare a spatiilor in care isi desfasoara activitatea. Majoritatea unitatilor spitalicesti din Gorj au datorii fata de furnizorii de medicamente. Numai Spitalul Judetean Tirgu Jiu are datorii de 51.414.000.000 de lei. In toate institutiile de profil lucreaza in prezent 2.834 de persoane, dintre care 367 sint medici. La multe dintre sectii, sumele alocate de Casa Asigurarilor de Sanatate Gorj nu acopera nici macar costul regiei unui pacient, care este de 210.000 de lei. In Gorj, capacitatea spitalelor este de 2.600 de paturi, acestea fiind insuficiente. De asemenea, multe dintre unitatile de profil din Gorj nu au mai fost reparate de citiva ani, invocindu-se lipsa fondurilor necesare unor astfel de investitii. Spitalul Judetean din Tirgu Jiu are cel mai mare grad de uzura. Aparatura este foarte veche, iar intretinerea si repararea acesteia necesita cheltuieli mai mari decit in cazul in care ar fi achizitionate echipamente sanitare noi. Nici la Centrul de Transfuzie Sanguina Tirgu Jiu, lucrurile nu stau mai bine. In prezent, numarul donatorilor de singe a scazut. In curtea unitatii se construieste o cladire particulara care blocheaza calea de acces a autosanitarelor in caz de urgente.

Centrul de Sanatate din Logresti va fi desfiintat

Ca urmare a realizarii unor indicatori de eficienta necorespunzatori, Centrul de Sanatate din Logresti va fi desfiintat. Unitatea se va transforma intr-un centru medico-social, care va functiona in subordinea Directiei pentru Munca si Probleme Sociale Gorj. Institutia va fi deservita de catre un singur medic de medicina generala. Referitor la eficienta unitatilor spitalicesti, cel mai mare numar de bolnavi internati s-a inregistrat la Spitalul Judetean Tirgu Jiu, respectiv 5.356 de persoane. La polul opus se situeaza Spitalul Novaci, Turceni si Sanatoriul TBC din Runcu. Cele mai mari sume au fost cheltuite pentru personalul medical angajat. Numai pentru spitalele din Tirgu Jiu au fost repartizate 205.077 de milioane de lei. Probleme majore s-au inregistrat si la capitolul asigurarii retetelor compensate si gratuite. Farmaciile din judet si-au exprimat nemultumirea pentru ca nu li se asigura fondurile necesare unei astfel de activitati. Pentru rezolvarea acestei situatii, Directia de Sanatate Publica (DSP) Gorj propune preluarea creantelor agentilor economici la Casa de Asigurari de Sanatate de catre ministerul de resort, in contul caruia sa fie cuprinse unitatile sanitare care ar avea nevoie de investitii.

„Pediatria este deficitara“

Directoarea DSP Gorj, Sanda Mischie, a precizat ca probleme mari se inregistreaza, la nivelul judetului, in sectiile de pediatrie. Aceasta e de parere ca exista deficiente referitoare la circuitele pacientilor. Pe de alta parte, se asteapta aplicarea metodologiei specifice de lucru si a normativelor de lucru. Posibilitatea inchiderii unor institutii sanitare din judet se va lua in calcul dupa reorganizarea acestora. Cele mai mari probleme le ridica unitatile din Tirgu Jiu, Dobrita si Turceni. Acestea au nevoie de lucrari de reabilitare, reparatii curente si capitale. Cuantumul total al unor astfel de cheltuieli se ridica in 2002 la 90 de miliarde de lei. Dispensarul policlinic Tirgu Carbunesti va beneficia in 2002 de lucrari de investitii. In prezent, acesta nu dispune de o centrala termica, sursa de alimentare cu apa si de canalizare. Inregistrarea unor datorii, in principal catre furnizorii de medicamente, este pusa in special pe seama lipsei fondurilor necesare. Acestea au fost asigurate pina in prezent de contractele incheiate de Casa de Asigurari de Sanatate de la bugetul de stat, prin diverse asocieri, donatii si sponsorizari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS