24.5 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtac terorist asupra Centrului american din Calcutta: 4 morti si 20 de raniti

Atac terorist asupra Centrului american din Calcutta: 4 morti si 20 de raniti

Doua persoane neidentificate au atacat ieri Centrul american din Calcutta (estul Indiei), omorind patru politisti si ranind alte 20 de persoane, a anuntat un oficial din cadrul centrului, Prashanto Basu. Initial, politia anuntase ca a avut loc un atac asupra consulatului american. Departamentul de Stat de la Washington a confirmat ca la Calcutta s-a produs un incident, insa nu a oferit alte detalii. Angela Aggeler, membru al serviciului de presa de la Ambasada Statelor Unite din New Delhi, a anuntat ca au fost lansate tiruri, ieri-dimineata, in jurul orei locale 6.30 (1.00 GMT), in fata Centrului american de la Calcutta, situat pe strada Nehru. Aggeler a declarat ca nu crede ca s-au inregistrat victime de nationalitate americana. Basu a afirmat ca doua persoane inarmate, care circulau cu o motocicleta, au deschis focul in directia Centrului american de la Calcutta si au ucis patru politisti aflati in fata cladirii. Atacul s-a produs in timp ce se desfasura schimbarea garzilor. Un purtator de cuvint al politiei a declarat ca ranitii au fost spitalizati. Calcutta este capitala statului Bengal, al carui guvern local este dominat de comunisti. Toate fortele de securitate din stat au fost plasate in stare de alerta, a adaugat purtatorul de cuvint al politiei. Masurile de securitate au fost intensificate considerabil in jurul tuturor misiunilor americane din India (ambasade, consulate, centre culturale), dupa atentatele din 11 septembrie din Statele Unite. Atacul de la Calcutta s-a produs in timp ce Robert Muller, directorul FBI, si amiralul Thomas Wilson, seful Agentiei americane de informatii de aparare, sint in vizita in India.

India afirma ca Pakistanul are legatura cu atacul de la Calcutta

Organizatia care a revendicat atacul comis asupra Centrului american de la Calcutta (patru morti si 20 de raniti) are legatura cu serviciile secrete militare pakistaneze, a afirmat ministrul indian de interne, L.K. Advani. Advani a declarat ca politia din Calcutta a primit un apel telefonic de la Dubai, in care se revendica atacul in numele unei organizatii ce a rapit recent un om de afaceri indian la Calcutta. “Am intrebat serviciile noastre secrete ce persoane au fost implicate in rapire si mi-au spus ca este vorba de o organizatie care are legaturi cu ISI” (Inter-Services Intelligence), a adaugat ministrul, facind referire la agentia de informatii militare pakistaneze. Ministrul nu a precizat care este numele acestei organizatii. Ministrul indian de finante, Yashwant Sinha, a condamnat acest act, calificindu-l drept terorism desantat. Seful politiei din Calcutta, Sujoy Chakraborty, a declarat ca este vorba de un atac asupra Centrului american desfasurat de teroristi. El a precizat ca atacatorii au reusit sa fuga. Postul de televiziune, Star News, a semnalat o revendicare din partea organizatiei Harakat-ul-Jihad Islami, afiliata la Harakat-ul-Mudjahidin, grupare integrista, cu sediul in Pakistan.

Oficialii comunisti locali refuza ajutorul FBI in anchetarea atacului de la

Calcutta

Seful guvernului din statul Bengal, comunistul Buddhadev Bhattacharya, a refuzat ajutorul FBI pentru anchetarea atacului asupra Centrului american de la Calcutta. „Teroristii au lansat cel putin 50 de gloante din pustile de atac AK-47 asupra a 32 de politisti prezenti in fata Centrului american in momentul atacului“, a spus Bhattacharya. „Ei au deschis focul in timpul schimbarii garzilor. Politistii au fost luati prin surprindere si nu au ripostat”, a adaugat el. Imediat dupa atac a fost lansata o operatiune de urmarire, a anuntat oficialul comunist, care a precizat ca au fost instituite baraje la iesirile din Calcutta, iar frontiera cu Bangladeshul a fost inchisa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS