6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicatul - spargator de greva

Sindicatul – spargator de greva

Muncitorii de la SC AVIOANE SA Craiova care au protestat saptamina trecuta fata de decizia administratiei de a-i disponibiliza acuza sindicatul ca nu i-a sprijinit in actiunea lor si, mai mult decit atit, ca a contribuit la spargerea grevei foamei. Ei sint nemultumiti ca au inceput o actiune prin care isi cereau anumite drepturi si nu au fost lasati sa o duca pina la capat, din cauza presiunilor care s-au facut asupra lor.

Valerian Grigorescu si Constantin Ontica, doi dintre grevisti, sustin ca atit administratia, cit si sindicatul i-au convins pe protestatari sa renunte la greva foamei pe motiv ca „in week-end nu are cine sa-i supravegheze si sa le acorde primul ajutor in cazul in care li se intimpla ceva“.

Valerian Grigorescu spune ca simbata, 19 ianuarie, a fost dus cu forta la spital de catre Victor Peta, viceliderul Sindicatului de la SC AVIOANE, care a facut demersuri pentru a-l obliga sa se interneze: „S-au folosit de faptul ca sint cardiac si cei de la Salvare, la insistentele viceliderului de sindicat, m-au dus la spital. Imediat cum am ajuns m-au si imbracat in pijama ca sa ma interneze. Am refuzat categoric sa ramin in spital si am dat semnatura pentru asta. Peta m-a amenintat ca, daca vreau sa ma intorc la fabrica, aranjeaza sa ramin in spital. Parerea mea este ca sindicatul s-a implicat pentru a termina miscarea noastra de protest, nu pentru a ne sprijini si de aceea spun ca rolul sindicatului a fost nul“.

Constantin Ontica, muncitor disponibilizat, spune ca a cerut sindicatului sa-i sustina cauza in fata administratiei, avind in vedere faptul ca are gradul doi de invaliditate din nastere „Ei nu au tinut cont ca sint handicapat si intretinator de familie si m-au disponibilizat, desi contractul colectiv de munca nu le permitea acest lucru“. Contractul colectiv de munca, art. VI, prevede: alin. 1 – administratia se obliga sa mentina in munca persoanele handicapate in cazurile in care acestea sint apte pentru indeplinirea obligatiilor de serviciu ale posturilor sau locurilor de munca existente; alin.2 – sindicatul va sprijini mentinerea in munca a handicapatilor in conditiile alineatului precedent.

Sindicatul respinge toate acuzatiile care i se aduc

Victor Peta, viceliderul de sindicat, respinge toate acuzatiile care i se aduc si sustine ca a insistat ca Valerian Grigorescu sa fie dus la spital si tinut sub supraveghere deoarece se temea pentru sanatatea lui: „Dupa ce ca este disponibilizat, sa mai si moara. Am vrut ca in week-end sa-l vada un cardiolog. Mi-a fost frica sa nu i se intimple ceva si am tremurat pentru sanatatea lui. Eu ma duc dupa el la spital sa vad cum se simte si el ma numeste spargator de greva. Mi se pare nedrept sa fiu acuzat de asa ceva cind eu am fost ingrijorat pentru el“.

Referitor la cazul lui Constantin Ontica, Victor Peta spune ca acesta, in citeva luni, indeplineste conditiile de pensionare si de aceea a fost disponibilizat: „Dupa ce am citit contestatia lui, am vorbit cu directorul fabricii si nu s-a revenit asupra disponibilizarii din acest motiv. Primii trei disponibilizati au renuntat la greva foamei vineri seara dupa ce directorul fabricii si liderii de sindicat i-au informat ca nici una dintre contestatii nu a fost solutionata favorabil. Ulterior, in cursul zilei de simbata, au renuntat si ceilalti patru“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS