16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOrsova a devenit primul municipiu din tara incalzit cu sobe

Orsova a devenit primul municipiu din tara incalzit cu sobe

Toti locuitorii municipiului Orsova sint, de citeva zile, debransati de la reteaua de alimentare cu agent termic, acestia preferind sa-si construiasca, pentru incalzire, sobe in apartamente. In prezent, Societatea de Gospodarire Comunala (SGC) Orsova, furnizorul de agent termic, nu mai are nici un abonat casnic, iar sistemul de incalzire centralizata a fost oprit.

Din cele aproximativ 3.000 de apartamente din Orsova, in 2001 mai erau racordate la sistemul de incalzire centralizat aproximativ 700. In aceste conditii, din punct de vedere tehnic, se mai putea furniza cu greu energie termica si la costuri uriase, fapt ce i-a determinat si pe restul locuitorilor din Orsova sa renunte treptat la caldura si apa calda. Costul ridicat al agentului termic era cauzat si de faptul ca se folosea combustibil lichid usor, foarte scump. Pretul incalzirii ajunsese astfel la peste doua milioane de lei lunar, desi caldura era furnizata doar patru ore pe zi. Cum Orsova nu este racordata la reteaua de gaz metan, locuitorii a trebuit sa caute surse alternative pentru incalzire. Asa s-a ajuns ca orsovenii sa se incalzeasca la centrale proprii, majoritatea pe lemne. Pentru ca fatadele blocurilor arata ca dupa un bombardament, cosurile de fum fiind scoase prin geamurile apartamentelor, primaria doreste sa construiasca pentru fiecare bloc cosuri comune. „Studiem si posibilitatea construirii unor centrale de cartier, care sa dea si energie electrica. Oamenii nu au mai avut bani sa plateasca apa calda si caldura, in conditiile in care pretul gigacaloriei a crescut foarte mult“, a declarat Ioan Vesa, primarul municipiului Orsova.

„Totul se reduce la soba asta, cu care incalzim toate camerele…“

Majoritatea orsovenilor au acum grija aprovizionarii cu lemne. „Aducem lemne de la tara si ne incalzim la soba. Nu am mai avut apa calda si caldura de nu mai stim cit timp. Totul se reduce acum la soba asta, cu care trebuie sa incalzim toate camerele. Bine ca am reusit sa o construim, ca nu stiu ce faceam peste iarna. Trebuie sa avem grija cu cosul, sa nu ne asfixiem din cauza fumului, mai ales ca au fost multe cazuri de acest gen, in ultima vreme“, a declarat Irinel Lipovuc, unul dintre orsovenii care au renuntat la calorifere in favoarea unei sobe metalice.

Frig este si in primarie, institutia fiind debransata si ea de la sistemul central de incalzire. Asociatiile de locatari-proprietari datoreaza catre SGC Orsova peste sase miliarde de lei. Pentru a mai recupera din sumele restante, societatea ii va actiona in judecata pe rau-platnici. O parte dintre angajatii societatii au fost deja concediati din lipsa fondurilor pentru salarii. Orsovenii care nu au avut posibilitatea sa-si achizitioneze o centrala termica sau o soba cu lemne se incalzesc la instalatiile electrice. Cum pretul kilowatului ora este si el destul de piperat, locuitorii municipiului Orsova risca sa ramina si pe intuneric.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS